Bu kez de Nipah tehlikesi!

Tehdit yaratacak virüsleri inceleyen bilim insanları, Nipah adlı virüsün her an ortaya çıkmasından endişeli. Ölüm oranı yüzde 75 olan virüsün kaynağının yarasalar olduğu ve aşısının bulunmadığı açıklandı.

Dünya koronayla mücadele ederken uzmanlar tehdit yaratacak olası virüsleri inceliyor. Bunların arasında en tehlikeli olanı ise Nipah (NİV) virüsü. Guardian gazetesi, yüzde 75’lik ölüm oranına sahip büyük bir pandemiye yol açabilecek yetenekte olan Nipah hakkında bilimsel araştırma yayınladı. Access to Medicine Foundation yöneticisi Jayasree KIyer, “Nipah virüsü her an patlayabilir. Bir sonraki salgın ilaca dirençli bir enfeksiyon olabilir” dedi.

YARASADAN BULAŞIYOR

Nipah, insana meyve yarasaları ve domuzlardan ya da virüsün bulaştığı yemekten geçebiliyor. Hastalık ayrıca insandan insana geçiyor. DSÖ, tarafından Nipah virüsü insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil edildi. Bu hastalığın tedavisi için bir ilaç veya aşı bulunmuyor. Nipah bulaşanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş, boğaz ve kas ağrıları gibi semptomlarla grip benzeri bir durum gelişebiliyor. Hastalığın 45 günlük kuluçka süresinin ardından baş dönmesi, yorgunluk, bilinç değişiklikleri yaşanabiliyor. Bu virüs daha önce Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş’te görüldü.

BU VİRÜS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Araştırmacılar, kuraklığın yarasaları doğal ortamlarından çıkardığı ve onları meyve ağaçlarına ve domuzlarla aynı çiftliklerde yetişen ağaçlara doğru yönlendirdiği sonucuna vardı. Stresli yarasaların ise daha fazla virüs yaydığı görüldü. Virüsün yarasalardan domuzlara ve daha sonra çiftçilere sıçradığı belirlendi.