Brezilya'da yolsuzluk skandalı: Yetkililer tutuklandı

Brezilya'nın kuzeyindeki Amazonas eyaletinde üst düzey güvenlik görevlilerinin görevden alınmasıyla büyüyen skandal, organize suçların yaygın olduğu bölgede yolsuzluğun boyutlarını da gösteriyor. Eyalette yolsuzluğu denetmelekle görevli yöneticilerin yolsuzluk yaptığı ortaya çıkarıldı.

Aksam.com.tr

Federal Polis, 29 Ağustos'ta eyaletin tüm sivil ve askeri polis operasyonlarını denetleyen Amazonas eyalet güvenlik teşkilatı içinde organize suç, yolsuzluk, kara para aklama ve zimmete para geçirme olaylarını soruşturan Comboio Operasyonu kapsamında 17 arama ve el koyma emri çıkardı.

Aksam.com.tr'nin Insight Crime'dan çevirdiği habere göre, şu ana kadar aralarında sosyal medyada yayınladığı bir mektupla suçlamaları reddeden devlet güvenlik teşkilatı başkanı Carlos Alberto Mansur'un da bulunduğu altı yetkili tutuklandı ve görevden alındı.

Mansur'un kurum içinde kaçakçılıkla mücadele eden özel bir birimin başında bulunan oğlu Victor Mansur da altın hırsızlığı ve rüşvet olaylarına karıştığı iddiasıyla tutuklandı.

Amazonas eyaleti yasama meclisi üyesi Wilker Barreto, Mansur'un görevden alınmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Buna pasta üzerindeki krema diyebiliriz," dedi. "Bu, var olmayan bir kamu güvenliği politikasının ve sorumlu olmak için ahlaki karakterden yoksun bir sekreterin taçlandırılmış felaketidir." diye ekledi.

Amazonas'ın devlet güvenlik teşkilatı daha önce de alt düzey yetkililer arasında yolsuzluğa tanık olmuştu. Temmuz 2021'de yapılan bir soruşturma sonucunda, madencilerden zorla altın almakla suçlanan bir istihbarat görevlisi ve sivil polis memuru hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Amazonas eyaleti neredeyse tamamen Amazon yağmur ormanlarıyla kaplı. Başkent Manaus, Amazon bölgesinin başka yerlerinden çıkarılan yasadışı altın için bir merkez olmasının yanı sıra Peru ve Kolombiya'dan kaçırılan kokain için de bir geçiş noktası.