Bosna Hersek'te halk sandık başında

Bosna Hersek'te vatandaşlar, yeni belediye başkanları ve meclis üyelerini belirlemek üzere TSİ 08.00'de oylarını kullanmaya başladı.

Kayıtlı 3 milyon 263 bin 906 seçmen, yurt içi ve yurt dışında kurulan 5 bin 469 sandıkta TSİ 20.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

Seçimlerde, yerel yönetimler için ülkede faaliyet gösteren 102 parti, 103 siyasi koalisyon ve 171 bağımsız adaydan oluşan yaklaşık 30 bin 500 aday yarışıyor.

Yerel seçimlerin 4 yılda bir yapıldığı Bosna-Hersek'te seçmenler, Bosna Hersek Federasyonu'nda 74 ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 57 olmak üzere 2 otonom yapıda toplam 131 belediye başkanı ve belediye meclis üyelerini belirlemek için oy kullanıyor.

Yerel seçimde ayrıca, Temmuz 1995'te soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da belediye başkanlığını Boşnak ve Sırp adaydan hangisinin kazanacağı odak noktasında yer alıyor.

Bosna Hersek Seçim Kurulundan (CIK) yapılan açıklamada, ülkedeki yerel seçimlerde yaklaşık 7 bin gözetmenin görevlendirildiği kaydedildi.

Mostar'da seçim yapılmıyor

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın ardından altı belediyeye bölünen ve bu şekilde yönetilen Mostar'daki bölünmüşlüğü sona erdirmek üzere dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından 2004 yılında düzenlenen 55 maddelik Mostar'ın Statüsü'yle Mostar tek belediye haline getirilmiş, icranın başı belediye başkanı, yasama organı ise şehir konseyi olarak belirlenmişti.

Ancak söz konusu düzenlemenin Hırvatların karşı çıkması nedeniyle hala onaylanamaması kentteki birçok konunun "kilitlenmesine" neden oldu. Statüyle ilgili bu sorun yüzünden 2008 yılından bu yana şehirde yerel seçim yapılamamıştı.

Yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Mostar'da bu yıl da seçim yapılmıyor.