Bölgede tansiyon yükseldi: Büyük sonuçları olur!

Kosova-Sırbistan sınırında tansiyon yükseliyor. Peki bölgede savaş çıkarsa ne olur? İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür, ''Tayvan konusunda ABD/Çin arasında, Ukrayna'da ise Batı ile Rusya arasında mücadele var. Bunların hepsi ayrı görünmekle birlikte benzerlikler de taşıyor. Savaş çıkarsa büyük sonuçları olur'' ifadesinde bulundu.

Kosova hükümetinin Sırbistan'la krize neden olan kararı bir ay ertelediğini açıklamasının ardından gerginlik azalırken, dünya medyası da olayı dikkatle takip etmeye devam ediyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Tor konuyla ilgili katıldığı canlı yayın programında önemli değerlendirmelerde bulundu.

'BENZERLİKLER TAŞIYOR'

Tor, dünyada genel bir gerginlik söz konusu olduğunu ifade ederek, "Tayvan konusunda ABD/Çin arasında, Ukrayna'da ise Batı ile Rusya arasında mücadele var. Bunların hepsi ayrı görünmekle birlikte benzerlikler de taşıyor." dedi.

Kosova-Sırbistan arasında tansiyon yükseldi! Savaş çıkarsa ne olur? Savaş Balkanlar'a mı taşınacak?

Tor, "Sırbistan-Kosova arasındaki gerginliğin aynı zamanda Rusya-AB/Batı arasındaki gerginliğin de bir uzantısı olduğunu unutmamak lazım." ifadelerini kullandı.

Özgür Tor şunları söyledi:

Kosova'nın 2 milyona yakın bir nüfusu var. Bunun yüzde 7/8'i Sırpça konuşan bir nüfus. Sırplar özellikle, kendilerinden habersiz iş yapılması konusunda bazı reaksiyonlar gösteriyor. Bir savaş çıkmasını beklemiyorum. Çünkü, Sırbistan o eski refleksleriyle hareket etmiyor. 90'lardaki gibi değil. Daha çok güç kullanmayı baskı aracı olarak kullanıyor. Bunu savaş çıkmaya kadar tırmandırmayacağını değerlendirmiyorum.

"BÜYÜK SONUÇLARI OLUR"

Savaş çıkması durumunda çok büyük sonuçları olur. Kosova NATO/BATI taraftarı olunan bir grup, Sırbistan da Rusya'nın desteklediği bir grup. Soğukkanlı hareket etmek lazım.

Kosova bizim için tarihsel önemi olan çok sayıda soydaşımızın yaşadığı bir konum. Buralarda savaş olmasını istemeyiz. Kosova halkı da çok milli insanlardan oluşuyor. Güç dengesi açısından, Sırbistan halen askeri güç olarak bu bölgenin en güçlü ülkesidir. Kosova'nın arkasında NATO'ya bağlı Barış Gücü konumunda bulunan unsurlar var. Savaşın çıkmasının engelleyecek bir denge unsuru olarak da değerlendirebiliriz.

Özgür Tor, "Türkiye ile Sırbistan'ın ilişkileri çok iyi. Bu konuda da Ukrayna'da olduğu gibi batı ile iki güç arasında arabulucu olacak kadar diyaloğomuz da iyidir. Kötü bir senaryo beklemiyorum. " diye konuştu.

SIRBİSTAN-KOSOVA GERGİNLİĞİ

Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesi üzerine Kosova'daki Sırplar, dün akşam ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı.

Kosova'da siren sesleri duyulurken, ülke polisi bazı yerlerden silah sesleri geldiğini ancak kimsenin yaralanmadığını bildirmişti.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, dün akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.

Kosova-Sırbistan sınırında sıcak saatler... Savaş Avrupa'ya mı sıçrıyor?