Bölgede gerilim had safhada... Lübnan için peş peşe uyarılar!

Lübnan'daki Hizbullah ile soykırımcı İsrail ordusu arasındaki çatışmalar son günlerde şiddetlendi. Soykırımcı İsrail'in hava saldırılarına roket ve füzelerle karşılık veren Hizbullah, Haniye'nin şehit edilmesi üzerine saldırılarını artırarak ''intikam'' çağrılarında bulundu. Yaşanan son gelişmelerin ardından çok sayıda ülke, Lübnan'daki vatandaşlarına çağrıda bulunarak ülkeyi terk etmelerini istedi. İşte yaşanan son gelişmeler...

AA - IHA

Soykırımcı İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye bomba yağdırıyor. Gazze'deki soykırıma tepki gösteren Lübnan Hizbullahı, İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor.

LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEN İSRAİL'İN KUZEYİNE ONLARCA ROKET FIRLATILDI

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine onlarca roket atılırken, İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin roketleri önlediği görüldü.

Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru onlarca roket fırlatıldı.

İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin atılan roketleri imha ettiği görüldü. Önleyici roketler, havada ışık izleri bırakırken patlamalar sonucu etrafa kıvılcım saçıldı.

İsrail ordusu gece sınır bölgesine en az iki defa aydınlatma fişeği fırlattı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre de Lübnan'ın güneyinden atılan onlarca roketlerin büyük çoğunluğu önlendi.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullah'ı ile çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında yüksek askeri gerilim rekor seviyelere yükseldi.

GERİLİM TIRMANDI!

Tel Aviv yönetimi Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesi ve Tahran'da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasının ardından, Lübnan Hizbullah'ı ve İran'dan "güçlü bir karşılık beklediğini" belirtmişti.

Soykırımcı İsrail ordusu, Lübnan'a bir dizi hava saldırıları düzenledi. Bununla birlikte ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'e hava saldırıları düzenleyerek Husilere ait bazı hedeflerin vurulduğunu belirtti.

BÖLGEDE SAVAŞ ÇANLARI!

Hizbullah ile soykırımcı İsrail arasındaki gerilim gittikçe şiddetlenirken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin hain bir saldırıyla şehit edilmesi bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı.

Suikasta tepki gösteren Hizbullah, İsrail topraklarına bir dizi roket ve füze saldırısı düzenledi.

Soykırımcı İsrail ordusu ise hava saldırılarıyla karşılık verdi.

ÜLKELERDEN PEŞ PEŞE UYARI!

Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Beyrut'ta düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

Fransız hava yolu şirketi Air France'ın, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 6 Ağustos'a kadar uçuşlarını askıya aldığı bildirildi.

AZERBAYCAN'DAN VATANDAŞLARINA "LÜBNAN'A SEYAHAT ETMEYİN" UYARISI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki güvenlik riski nedeniyle vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısı yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Lübnan'daki Azerbaycan vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede bu ülkeden ayrılmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Bölgedeki güvenlik riski sebebiyle Azerbaycan vatandaşlarına zorunlu nedenler dışında bu ülkeye seyahat etmemeleri önerildi.

Lübnan'daki Azerbaycan vatandaşlarından güvenlik kurallarına uymaları ve nüfusun yoğun olduğu alanlara gitmemeleri istendi.

ABD'NİN BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN LÜBNAN'DAKİ VATANDAŞLARINA GÜVENLİK UYARISI

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarısında, "Lübnan'dan ayrılmak isteyenleri, uçuş hemen olmasa veya tercih ettikleri rota takip edilmese bile kendilerine uygun herhangi bir bileti almaya teşvik ediyoruz." ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten ülkedeki vatandaşlara yapılan uyarıda, birtakım hava yolu şirketlerinin "bölgeye uçuşlarını iptal ettiği" ancak ticari uçuşların devam ettiği belirtildi.

Uyarıda, "Lübnan'dan ayrılmak isteyenleri, uçuş hemen olmasa veya tercih ettikleri rota takip edilmese bile kendilerine uygun herhangi bir bileti almaya teşvik ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

ABD vatandaşlarının mali konuda destek almaları için Büyükelçiliğe başvurabilecekleri vurgulanan uyarıda, ülkeyi terk etmeyeceklerin ise "acil durum planı" hazırlaması tavsiye edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilim dolayısıyla 1 Ağustos'ta vatandaşlarına "Lübnan'a seyahat etmemeleri" uyarısında bulunmuştu.

ABD, Hollanda, Hindistan, İngiltere, Almanya, İsviçre, İtalya, Yunanistan, Fransa ve Polonya hava yolu firmaları, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler üzerine güvenlik gerekçesiyle İsrail ve Lübnan'a bazı uçuşları iptal ettiklerini açıklamıştı.

POLONYA VE MACAR HAVA YOLU ŞİRKETLERİ İSRAİL, LÜBNAN VE ÜRDÜN UÇUŞLARINI ASKIYA ALDI

Polonya hava yolu şirketi LOT ile Macar hava yolu şirketi Wizzair, bölgede artan gerilim nedeniyle İsrail, Lübnan ve Ürdün uçuşlarını çift taraflı askıya aldıklarını duyurdu.

Orta Doğu'da artan gerilim hava yolu şirketlerini etkiledi. Polonya hava yolu şirketi LOT tarafından dün yapılan açıklamada Polonya-İsrail ile Polonya-Lübnan uçuşlarının askıya alındığı belirtildi. Bölgede gerilim ve çatışmaların artması nedeniyle uçuşların askıya alındığı aktarılırken, İsrail uçuşlarının çift taraflı olarak 4, 5 ve 6 Ağustos'u da kapsayacak şekilde uzatıldığı bildirildi.

Öte yandan, Macar hava yolu şirketi Wizzair de geçici olarak tüm İsrail ve Ürdün uçuşlarını çift taraflı olarak askıya aldığını duyurdu. Bölgede durumun giderek gerginleşmesi dolayısıyla böyle bir karar aldıklarını duyuran Wizzair, söz konusu karardan etkilenen yolculara bilet ücretlerini iade edeceklerini aktarırken, arzu eden yolcuların ise bilet tarihlerini ücretsiz şekilde değiştirebileceklerini bildirdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı da dün yayınladığı açıklama ile Ortadoğu'da artan gerilim gerekçesiyle vatandaşlarından İsrail, Lübnan ve İran'a seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etmişti