Bölgede çatışmalar şiddetleniyor... Hizbullah'tan soykırımcı İsrail'e karşı saldırı!

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, soykırımcı İsrail'in saldırılarına karşılık veriyor. Sınırda çıkan çatışmalarda karşılıklı can kayıpları olurken, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ''İsrail'in Lübnan'daki sivillere yönelik hak ihlalleri ve saldırıları konusunda daha kararlı önlemler alınması'' çağrısında bulundu. İşte detaylar...

AA

Soykırımcı İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullah'ı arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 434'e ulaştı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "İsrail'in Lübnan'daki sivillere yönelik hak ihlalleri ve saldırıları konusunda daha kararlı önlemler alınması" çağrısında bulundu.

Lübnan Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Mikati başkent Beyrut'taki hükümet merkezinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin büyükelçileriyle görüştü.

Daimi ve geçici BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bulunduğu toplantıda, Mikati "BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in ihlallerine ve Lübnanlı sivillere yönelik saldırılarına karşı daha etkili ve kararlı önlemler alması gerektiğini" belirtti.

Mikati, "Güvenlik Konseyi, masum sivillerin ve sivillerin acısını dindirmek için elinden geleni yapan sivil savunma çalışanlarını korumak için tepkisi hızlı ve güçlü olmalı." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Lübnan'daki sivilleri hedef almasını şiddetle kınayan Mikati, bu saldırıların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve Lübnan halkının güvenliği için tehdit teşkil ettiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 7 Eylül'de sivil savunma ekiplerinin, İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki Farun kasabasına düzenlediği saldırıların neden olduğu yangını söndürmek üzere bölgeye gittiği bildirilmiştir.

İsrail ordusunun, bölgeye giden sivil savunma ekiplerini hedef alan saldırılarında 3 ilk yardım görevlisinin öldüğü, 2'sinin yaralandığı belirtilmişti.

NEHARİYA'YA İHA SALDIRISI

Soykırımcı İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzeyindeki Nehariya kentine 2 insansız hava aracının (İHA) fırlatıldığını ve bunlardan birinin kentteki bir binaya isabet ettiğini duyurdu.

Soykırımcı İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan Nehariya kentine fırlatılan iki İHA'dan birinin bir binaya isabet ettiği bildirildi.

Soykırımcı İsrail İtfaiye biriminden yapılan açıklamada ise olayda can kaybı ya da yaralanma olmadığı belirtildi.

SOYKIRIMCI İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNE SALDIRDI

Soykırımcı İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Hanin beldesine düzenlediği saldırıda 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, İsrail savaş uçakları Nebatiye kentindeki Hanin beldesine gece saldırı düzenledi.

Soykırımcı İsrail savaş uçaklarının saldırısı sonucu yaralanan 4 kişi çevredeki hastanelere sevk edildi.

Aynı beldeye sabaha karşı İHA'lar ile de saldırı gerçekleştirilirken ülkenin güneyindeki Kefr Killa beldesi de havan toplarıyla vuruldu.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada da İsrail'in Lübnan ve Suriye sınırı yakınındaki Mayan Baruch bölgesine roket atışları yapıldığı ve bazı hedeflerin vurulduğu kaydedildi.

HIRBET SİLM'E SALDIRI!

Soykırımcı İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hırbet Silm beldesine düzenlediği saldırıda 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, başkent Beyrut'un yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Hırbet Silm beldesine düzenlenen dünkü İsrail saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Hırbet Silm beldesine düzenlenen saldırıda 6 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yaralılardan 5'inin tedavilerinin sahada yapıldığı, birinin ise Tebnin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Şİİ EMEL HAREKETİ 2 MENSUBUNU KAYBETTİ

Lübnan'daki Şii Emel Hareketi, Lübnan'ın güneyindeki sınırda İsrail ile çıkan çatışmalarda 2 mensubunun daha öldürüldüğünü açıkladı.

İran destekli Hizbullah'ın müttefiki olan Emel Hareketi, hayatını kaybeden mensupları hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, Muhammed Habib Haşim ve Kasım Adil Bezi adındaki 2 mensubunun ülkenin güneyinde İsrail ile çıkan çatışmalarda öldürüldüğü ifade edildi.

Son ölümlerle, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında öldürülen Emel Hareketi mensubu sayısı 21'e yükseldi.