Bölgede çatışma ihtimali: Türkiye-Mısır yakınlaşması bizim için bir fırsat

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, Türkiye ile Mısır arasındaki yakınlaşmanın Libya krizinin çözümü için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Akşam Gazetesi

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Türkiye-Mısır ilişkisine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Rus medyasına konuşan Salih, Mısır-Türkiye yakınlaşmasını takdir ederek, bunun Libya krizinin çözümüne katkıda bulunduğunu söyledi.

Salih, Kahire-Ankara yakınlaşmasının Libya'da yeni bir savaşın önlenmesine yardımcı olacağını ve Libya'daki krizin tarafları arasında çözüme ulaşma vizyonlarının bir araya getirilmesini kolaylaştıracağını belirtti.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni döneme girilirken iki ülkeden bölgesel krizlerin çözümüne yönelik kritik adımlar gelmeye başladı. 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretin yansımalarının sürdüğü Batı basınında Türkiye ve Mısır'ın bölgedeki işbirliğine odaklanıldı. Batı basını, Türkiye ve Mısır'ın Libya krizini ele almak için güçlerini birleştirdiğini yazdı.

LİBYA'DA DİPLOMATİK DEĞİŞİM

Libya'da yaşanan diplomatik değişime dikkat çekilirken Sisi'nin Türkiye ziyaretinin bu yeni iş birliğinin dönüm noktası olduğu kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin huzurunda imzalanan 17 anlaşmanın Libya durumuna yönelik ortak yaklaşımın zeminini hazırladığı belirtildi. Ekonomik işbirliğini ilerleten Türkiye ile Mısır'ın Libya'daki doğu ve batıdaki taraflar arasında petrol ablukasının sona erdirilmesi için bir anlaşmaya varılması yönünde baskı yaptığından bahsedildi.

BÖLGEDE ÇIKARLAR ÖRTÜŞÜYOR

Libya'daki istikrarsızlığın Akdeniz bölgesi için önemli güvenlik riskleri oluşturduğu vurgulandı. Türkiye ve Mısır'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamlarına karşı çıkmak da dahil olmak üzere diğer bölgesel konularda ortak zemin bulduğu belirtilen yazıda, "Sudan'daki iç savaş ve Somali ile komşusu Etiyopya arasında giderek istikrarsızlaşan ilişkiler konusunda da iki ülke çıkarlarının örtüştüğü görüldü" denildi.

"DİPLOMATİK DÖNÜŞÜM LİBYA KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN UMUT VERİYOR"

Libya'nın günlük 1 milyon varil civarındaki petrol üretiminin ülke ekonomisi ve Avrupa'nın enerji tedariki açısından hayati önem taşıdığı ifade edilen haberde, "Türk ve Mısırlı şirketler, özellikle daha önce muhalif grupların kontrolünde olan bölgelerde, Libya'daki yeniden inşa projelerine giderek daha fazla dahil oluyor. Bu diplomatik dönüşüm Libya krizinin çözümü için umut veriyor" ifadeleri kullanıldı.

TEKNOLOJİ AÇIĞINI TÜRKİYE İLE KAPATACAKLAR

Havacılık ve uzay sektöründeki teknoloji açığını kapatmakla ilgilenen Mısır'ın teknoloji transferi, SİHA ve hava savunma sistemleri üretimi konusunda Türkiye ile anlaşmak üzere olduğu bildirildi.

Mısır Askeri Üretim Bakanlığı'nın teknoloji transferi ve üretim anlaşmasını sonuçlandırmak için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile görüşmeleri yoğunlaştırdığı kaydedildi.

TÜRKİYE İLE MISIR ARASINDA DEV ANLAŞMA

Bu stratejik adımın Mısır'ın savunma kabiliyetini güçlendirme, yabancı tedarikçilere bağımlılığı azaltma ve askeri sanayi üssünü geliştirme hedefleriyle uyumlu olduğu belirtildi. Haberde, "Geniş bir yelpazede uçak, İHA ve hava savunma sistemlerini içeren Kahire Hava Sistemi, ileri hava savunma teknolojileri ve İHA'ların geliştirilmesine özellikle odaklanarak, TUSAŞ'tan teknoloji transferiyle özellikle ilgileniyor" denildi.

İki taraf arasındaki müzakerelerin ileri bir aşamaya ulaştığı belirtilen yazıda, "Her iki ülke de anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak istiyor. Kesin ayrıntılar henüz ortaya çıkmasa da, anlaşmanın yalnızca teknoloji transferini değil aynı zamanda Mısırlı mühendis ve teknisyenlerin eğitim ve öğretimini de kapsaması bekleniyor. Bu, Kahire'nin gelişmiş silah sistemlerinin büyük ölçekli yerel üretimini başlatmasına olanak tanıyacak ve böylece ülkenin stratejik olarak kendi kendine yeterliliği artacaktır" ifadeleri kullanıldı.

TUSAŞ'ın Mısır'a askeri uçak ve ilgili sistemleri ihraç etmesini sağlayacak olası bir tedarik anlaşmasından da bahsedildiğinin altı çizildi. Mısır özellikle havacılık ve uzay sektöründeki teknoloji açığını kapatmakla ilgilendiğini yazan İtalya basını, "Eğer bu gerçekleşirse, bu sadece iki ülke arasındaki ekonomik ve askeri bağları güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin küresel savunma alanında artan önemini de teyit edecek. Her iki ülke de görüşmelerin sonuçları konusunda iyimser görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.