Boğaz'daki geçit Atina'yı korkuttu

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Boğaz'da gerçekleşen dev gösteri Komşu'yu rahatsız etti. Yunan basını, geçit törenini tehdit olarak algıladı, ‘güç gösterisi, meydan okuma' dedi.

Akşam

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamaları dünya basınında geniş olarak yer aldı. İngiliz medyası ülkenin son yüz yılda yaşadığı kırılma anlarını derlerken, Yunan basını İstanbul Boğazı'ndan geçen 100 gemiyi manşete taşıdı. Pronews, Ankara'nın 'güç gösterisi' yaptığını vurguladı, birçok sosyal medya kullanıcısının görüntüleri paylaştığı bağlantılara yer verdi. Karditsastakra'da haber "Türk savaş gemileri Boğaz'dan (meydan okurcasına) geçiyor" başlığıyla verildi. Haberde NATO'ya bağlı hesapların da gemilerin geçişini alıntılayarak tebrik mesajları yayınladığına dikkat çekildi.

'TEHDİT' OLARAK ALGILADILAR

ieidiseis.gr sitesinde "Türkiye`nin güç gösterisi: 100 savaş gemisi 'geçit törenine' çıkarıldı" denildi. Haberde ayrıca "Törene aralarında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK`ün de bulunduğu 20 savaş uçağı eşlik etti. Son olarak geçit töreni sırasında 101 top atışı yapıldı" bilgisi verildi. Olympia, gemilerin Boğaz'dan geçişi için açık tehdit ifadesi kullanıldı. Defancenet, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için 100 gemi köprünün altından geçerken, tüm Türk filosu Erdoğan'ın emriyle güç gösterisi yapmak üzere Boğaz'da toplanıyor" denildi. Iskra ise, "Türk filosu ABD ve İsrail'e güç gösterisi yapıyor" başlığını attı.

Yunan medyası, birçok sosyal medyakullanıcısının görüntüleri paylaştığını da yazdı.

KOKPİTTEN 100. YIL SELAMI

SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'nın İstanbul Boğazı semalarındaki gösterisi kopkit kameralarına yansıdı. MSB o anları sosyal medyadan paylaşarak şu notu düştü: "Gök Vatan'ın cesur kartalları SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlamaları dolayısıyla imkansızı başaran, nefes kesen gösteriler gerçekleştirdi."

EMRE YARBAY'DAN VEDA UÇUŞU

SOLOTÜRK'teki görev süresi dolan Pilot Yarbay Emre Mert, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altından geçti. Yarbay Mert, "SOLOTÜRK kalkışı", "SOLOTÜRK tonosu", "kobra manevrası" gibi zor uçuşları da gerçekleştirip görevine veda etti.