Boeing 737 Max kurbanının ailesinden 'hatalı tasarım' davası açıldı

Etiyopya Hava Yolları'na ait uçağın 10 Mart'ta düşmesinin ardından kazada yaşamını yitiren Ruanda vatandaşı Jackson Musoni'nin ailesi Boeing'e Chicago'da dava açtı. Chicago'daki dava söz konusu kaza ile ilgili açılan ilk dava olma özelliğini taşıyor.

1

Etiyopya'daki uçak kazasının kurbanlarından birinin  ailesi, ABD'li uçak üreticisi Boeing'e dava açtı. 

Amerikan basınında yer alan bilgilere göre, 10 Mart'ta düşen uçakta  hayatını kaybeden 157 kişi arasında olan Ruanda vatandaşı Jackson Musoni'nin  ailesi Chicago'daki federal mahkemede Boeing'e dava açtı.

Aile, dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing'i, otomatik uçuş  kontrol sistemini hatalı tasarlamakla suçladı.

Chicago'daki dava söz konusu kaza ile ilgili açılan ilk dava olma  özelliğini taşıyor.

Boeing 737 Max 8 tipi uçak krizi

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10  Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan  kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737  Max 8 tipi uçak da 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang  şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189  kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe  geçmişti.

Her iki kazada da uçakların, kalkışından sonraki 6 ila 12 dakika gibi  kısa süre içinde yaşadıkları irtifa sorunlarının ardından düşmesi, söz konusu  modellerde üretimden kaynaklanan teknik bir hata olduğu iddialarını gündeme  getirmişti.

B737 Max'lere ambargo

Etiyopya'daki son kazanın ardından aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya,  İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Avrupa Birliği'nin de olduğu  birçok ülke "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak  durdurmuş ve hava sahalarını uçuşlara kapatmıştı.

Türk Hava Yolları da filosundaki B737 Max 8 tipi uçakları  seferlerinden çektiğini açıklarken, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Meksika,  Kanada, Norveç, İzlanda'da da bazı hava yolu firmaları benzer bir kararla söz  konusu tipteki uçakları seferlerinden çektiklerini duyurmuştu.

Son olarak ABD Sivil Havacılık Dairesi (FAA) ülkedeki tüm Boeing 737  Max 8 ve Max 9 tipi uçakların ikinci bir talimata kadar uçuşlarının  durdurulduğunu açıklamıştı.

ABD'li uçak üreticisi Boeing firması dün 737 MAX tipi uçakları için ek  güvenlik katmanları sağlayacak bir güncellemeyi tamamladığını duyurdu.

(AA)