BM'yi hedef alanlar cezalandırılmalı! Türkiye'den İsrail'e sert kınama

MSB kaynakları, İsrail'in BM Barış Gücü'ne yaptığı saldırıda 5 Türk askerinin durumunun iyi olduğunu belirterek, “Gerekli soruşturmanın bir an önce yapılması ve sorumluların cezalandırılmasını bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Akşam Gazetesi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, basın bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. İsrail tarafından Lübnan'a yapılan saldırılarda Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait yerleşkenin hedef alındığını belirten bakanlık kaynakları, "UNIFIL karargahında görev yapan 5 personelimizin durumu iyi olup, Beyrut Büyükelçiliğimiz ve Ataşeliğimiz kendileri ile sürekli irtibat halindedir" dedi.

İsrail'in UNIFIL'e ateş açması ve görevli personelin yaralanmasına sebebiyet vermesinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğuna vurgu yapan kaynaklar, "Uluslararası barış gücüne yapılan saldırıların cezasız kalması, BM sistemine olan güveni daha da zedeleyecek ve Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barışı koruma görevini etkin bir şekilde ifa etmesini güçleştirecektir. UNIFIL'e personel katkısında bulunan bir ülke olarak gerekli soruşturmanın bir an önce yapılması ve sorumluların cezalandırılmasını bekliyoruz. Ülkemiz, bölgemizde barış ve istikrarın tesisi adına gereken tüm desteği vermeyi sürdürecektir" mesajını verdi.

BÖLGE HASSAS BİR DÖNEMDE

Önceki akşam Kilis yakınlarına düşen roket ile ilgili açıklama yapan MSB kaynakları, "Suriye sahası hareketliliğin arttığı hassas bir dönemden geçmektedir. 2 grup arasında çıkan çatışmada 1 roket Kilis'in 12 kilometre güneydoğusundaki hudut karakolumuzun sorumluluk alanı içerisindeki araziye düşmüştür. Sahadaki güçlerin faaliyetlerini ve harekat bölgelerimize yönelik tehditleri hassasiyetle takip ediyor, gerekli tedbirleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK KAAN VE HÜRJET

Kaynaklar, Eurofighter Typhoon ve 40 adet F-16 Viper savaş uçağının tedarik ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Ancak bizim için esas olan eğitim ve muharip olarak kullanacağımız HÜRJET ve 5'inci nesil milli muharip uçağımız olan KAAN. F-16 tedarikine ilişkin, geçtiğimiz aylarda sözleşme imzalandı, bir takvim belirlendi ve süreç planlanan şekilde devam ediyor. Eurofighter için ise teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmektedir. Yapılan çalışmalar süreci hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda herhangi bir şart gündeme gelmemiştir."

169 TÜRK YURDA GETİRİLDİ

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'da mahsur kalan 169 Türk vatandaşı, charter uçağı ile Türkiye'ye getirildi. Türk vatandaşlarını taşıyan uçak dün saat 10.30'da Çukurova Uluslararası Havalimanı'na indi, ardından İstanbul'a hareket etti. Bugüne kadar 966 kişiyi bölgeden çıkaran Türkiye, 2 bin 120 yabancının da tahliyesine yardım etti.

IRAK'TA KİLİT ADIM ADIM KAPANIYOR

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin bilgi verdi. Son bir haftada 45 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Aktürk, "1 Ocak'tan bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı, 2 bin 194 olmuştur. Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK'lı terörist daha teslim oldu. Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidini alan hakimiyetini genişleterek adım adım kapatıyoruz" dedi.