''BM'nin 2. maddesi uygulanmalı''

Ukrayna, BM anlaşmasının 2. maddesine dikkati çekerek, “Bu madde bir üyenin toprak bütünlüğüne dair hareket olmasıyla ilgili. Rusya'nın saldırısını bitirmesi gerek” dedi.

Ukrayna BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın BM'nin 2. Maddesi uyarınca durdurulması gerektiğini kaydetti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "BM anlaşmasının 2. maddesi bir üyenin toprak bütünlüğüne dair hareket olmasıyla ilgili. Bu karar taslağı Rusya'nın saldırısını hemen bitirmesini talep ediyor. BMGK çok yakın bir geçmişte savaşı önlemenin yollarını arıyordu. Rus askerleri Ukrayna sınırını geçti, ülkemin her kentine bomba yağıyor. İşgal altındaki Donbass'tan, Kırım'dan askerler geliyor. Dün gece 1941 Nazi saldırısından beri ülkemizin yaşadığı en kötü geceydi."

İŞTE NATO'NUN CEVABI

Rusya'nın "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır" sözlerine İsveç'ten cevap geldi. Başbakan Andersson yaptığı açıklamada, İsveç'in güvenlik politikalarına kendilerinin karar vereceğini belirtti. Andersson, NATO'ya girmeyi düşünmediklerini söyledi.

Macron: Savaş sürecek, yönü Avrupa'ya döndü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında, "Size bu sabah söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bu savaşın süreceğidir" derken savaşın yönünün Avrupa'ya döndüğünü söyledi. Macron, "Bunu Başkan Putin tek taraflı olarak seçti. Trajik bir insani durum yaşanıyor. Direnen Ukrayna halkının yanında direnen bir Avrupa var" dedi.

Almanya bin tanksavar 500 stinger füzesi gönderiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya 1000 tanksavar silahı ve 500 stinger füzesi gönderileceğini duyurdu. Scholz, "Rus saldırısı bir dönüm noktasıdır. Putin'in işgalci ordusuna karşı Ukrayna'nın savunmasına yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak bizim görevimizdir. Bu nedenle Ukrayna'daki dostlarımıza 1000 adet tanksavar silahı ve 500 adet stinger füzesi tedarik ediyoruz" dedi. Hollanda hükümeti de, en kısa sürede Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi. Belçika da Ukrayna'ya destek için askeri ekipman, 2 bin adet otomatik silah ile 3 bin 800 ton yakıt göndereceğini açıkladı. Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova da, ülkesinin, Ukrayna'ya makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat sağlayacağını belirtti.

Fransa, Manş'ta Rus gemisine el koydu

Fransız donanması, Manş Denizi geçerek St. Petersburg kentine doğru gitmekte olan Rus kargo gemisini alıkoydu. Fransız deniz polisi, cumartesi gününün ilk saatlerinde bir Rus şirketine ait geminin yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı.