BMGK’da yapılacak olan ‘Batı Sahra’ konulu oylama ertelendi

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Batı Sahra müzakelerine hazırlık konusunu içeren karar tasarısına yönelik bugün planlanan oylamayı erteledi.

Geçtiğimiz hafta Washington tarafından sunulan karar taslağı, bölgede on yıllardır süren çatışmanın çözümüne ulaşılması niyetiyle müzakere masasına dönülmesi için Fas ve Cezayir tarafından desteklenen Polisaryo Cephesi’ne baskı yapılmasını hedefliyor.

Rusya ve Etiyopya metin taslağına itiraz etti

Rusya ve Etiyopya’nın metin taslağına itiraz ettiğini ifade eden diplomatlar, metnin Fas’a daha fazla imtiyaz tanıdığını belirterek karar tasarısı üzerinde değişiklikler önerdiğini söyledi.

ABD, önerilen değişikliklerin dikkate alınmasının biraz zaman alacağını, bu nedenle de karar tasarısının oylamasının bir süre ertelendiği bilgisini dün BMGK’ya iletti.

Karar taslağı, BM Barışı Koruma Misyonu’nun Nisan ayı sonunda sona erecek olan görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını ve müzakerelere geri dönüşü öngörüyor.

Fas, Batı Sahra’daki anlaşmazlığın çözümü için yapılan müzakerelerin geniş özerklik önerisine dayanması gerektiğini düşünürken, Polisaryo Cephesi ise Batı Sahra’da nüfusun bağımsızlığa karar vermesi için bir referandum düzenlenmesini istiyor. Fas bu kararı reddediyor.

Müzakereler, BM himayesinde yapılıyor

ABD’nin sunduğu karar taslağı, ‘beşinci müzakere turuna hazırlanırken tarafların siyasi süreci ilerletme taahhüdünün önemine’ vurgu yapıyor. Batı Sahra ile ilgili dördüncü tur müzakereler, 2008 yılında BM himayesinde gerçekleştirilmişti.

Karar taslağı, müzakerelerin yeniden başlatılması için bir zaman çizelgesi belirlemiyor. Ancak, Batı Sahra sorununa karşı gerçekçi, pratik ve kalıcı bir siyasi çözüme doğru ilerleme ihtiyacının altını çiziyor.

Fas ve Polisaryo Cephesi, Batı Sahra’yı kontrol etmek için 1975-1991 yılları arasında savaştı ve ardından ateşkes kararı verildi. Bunun üzerine BM misyonu ateşkesi izlemek amacıyla bölgeye konuşlandı.

Afrika Birliği, Polisaryo Cephesi’nin üyeliğinin kabul etmişti

Afrika Birliği, 1984’te Fas’ın güneyindeki Batı Sahra’nın bağımsız olması için silahlı mücadele yürüten Polisaryo Cephesi’nin üyeliğinin kabul edildiğini duyurmuştu. Batı Sahra bölgesinin bağımsızlık arayışını reddeden Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini belirterek Afrika Birliği’nden ayrıldığını ilan etmişti. Fas’ın yeniden üyelik talebi, Şubat 2017’de toplanan Afrika Birliği tarafından kabul edilmişti.

(Şarku'l Avsat)