BMGK, Myanmar’a baskı uygulanması için çağrı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Miroslav Jenca ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Myanmar’daki yetkililerin, yüz binlerce Müslüman Arakanlı (Rohingya) mültecinin Bangladeş’ten geri dönüş şartlarını sağlamadıklarını duyurdular.

‘Etnik temizlik’ yürütmekle suçlanan Myanmar’daki askeri makamların yaşananlardan sorumluluklarının ortaya konulması ve ülkedeki krizin çözülmesi için uluslararası bir elçinin atanması talebi gün geçtikçe artıyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), yedi üye ülkenin talebi üzerine dün bir açık oturum düzenledi.

Açıklamaları burada yapan Jenca yaptığı açıklamada “Her ne kadar şiddet azalmış olsa da geride kalan Arakanlıların korkusu tehditler ve yıldırmaya yönelik uygulamalar nedeniyle halen devam ediyor. Arakan eyaletinin şiddetten etkilenen bölgelerinde insani yardıma erişimin oldukça sınırlı olduğunu belirten Jenca, kalıcı bir çözüm sağlanması için krizin temel nedenlerini ele alma çağrısında bulundu.

Son altı ay içinde yaklaşık 688 bin Arakanlı mültecinin Bangladeş’e kaçtığına değinen Grandi ise “Şiddet, göç ve Myanmar’da devlet otoritesinin bulunmaması gibi sonu gelmeyen sorunların önüne geçme zamanı geldi” diye konuştu.

Oturumda bir konuşma yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de “Myanmar ordusunun Arakanlıları sınır dışı etme operasyonundan sorumlu tutulmasının sağlanması ve ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’nin vahşetin yaşandığını kabul etmesi lazım. Konsey’in bu konuda baskı yapması gerekir. Mülteciler, kendilerini güvende hissedene kadar Myanmar’a geri gönderilmemelidirler” ifadelerini kullandı.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu ise Arakan krizinin bir gecede çözülemeyeceğini belirtirken Fransa’nın BM Daimi Büyükelçisi François Delattre ise şiddet olaylarının durdurulması, sorumlular hakkında soruşturma açılması ve insani yardımların sağlanmasına yönelik olarak Güvenlik Konseyi’nin taleplerinin tam olarak uygulanması için, Myanmar’daki yetkililere baskı uygulamaya devam edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı konuşmada “Özel elçi atamak, BM ve Myanmar arasındaki insani yardımın sağlanmasının yanı sıra işlenen suistimal ve tacizlerle ilgili ayrıntılı soruşturma açılması için de diyalogu güçlendirecek çok önemli bir adım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen da yaptığı konuşmada “Myanmar’daki yetkililer, mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde dönmesini garanti altına alacaklarını göstermeleriler” ifadesini kullandı.

Oturumda konuşma yapan bir diğer isim, BMGK Dönem Başkanı ve Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansour Alotaibi de “Tüm uluslar arası alan bizi takip ediyor ve insani değerleri desteklemeye devam etmemizi bekliyor. Tarihin gördüğü en büyük felaketlerden biri olan ve etnik temizlik olarak tanımlanabilecek Arakan krizinin üstesinden gelebilmek için siyasi karar almamız bekleniyor” ifadelerini kullanarak bir an önce adım atılması yönünde çağrıda bulundu.