BM'den mesaj: Azerbaycan'ın sivillere olan tavrı örnek olmalı

BMMYK'nın Ermenistan'daki temsilcisi 1 haftadan kısa bir süre içinde yaklaşık 89.000 mültecinin Ermenistan'a ulaştığını söyledi. Aynı zamanda göç edenlere karşı Azerbaycan'ın tavrı övüldü.

Aksam.com.tr

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Cuma günü yaptığı açıklamada Karabağ'dan kaçan Ermenilere kötü muamele yapıldığına dair bir rapor almadıklarını belirtirken bir hafta içinde yaklaşık 89,000 kişinin kaçtığını kaydetti.

UNHCR Ermenistan temsilcisi Kavita Belani, düzenlediği basın toplantısında, mülteci ajansının Ermenistan'da hızla gelişen insani acil durumdan derin endişe duyduğunu ve bir haftadan kısa bir süre içinde 88,700'den fazla mültecinin geldiğini söyledi.

Belani, "UNHCR ekipleri, ilk mülteci gruplarının bitkin, korkmuş ve gelecek konusunda endişeli bir şekilde geldiği ilk günden bu yana sahada ve sınırda bulunuyor" dedi. "Son dokuz aydır abluka altında yaşıyorlar. Kaçtıkları evlerine ne olacağını ve geri dönüp dönemeyeceklerini bilmiyorlar."

Belani, Anadolu'nun Karabağ'dan kaçanlara kötü muamele yapıldığına dair raporlardan haberdar olup olmadığına ilişkin sorusuna ise "Kayda geçmiş kötü muamele vakası yok" yanıtını verdi. "Uzun ve yorucu yolculuk ve trafik sıkışıklığı insanlar için zor. Kimse tacize uğradığına dair bir örnek paylaşmadı."

UNHCR temsilcisi, insanların şimdi kendilerine ne olacağı konusunda endişeli olduklarını ve çocuklarının eğitime erişip erişemeyecekleri konusunda endişe duyduklarını söyledi.

Belani, "Çoğu çok az eşyayla geldi ve battaniye, yatak malzemeleri, tıbbi ve psikososyal destek ve yakın vadede barınma dahil olmak üzere acil acil yardıma ihtiyaç duyuyor" dedi.

Belani, Ermenistan hükümetinin mültecileri sınır kayıt merkezlerinde kayıt altına aldığını ve diğer bölgelerde yaklaşık 10 insani yardım merkezi daha bulunduğunu söyledi.

"Yetkililer, Ermenistan'da akrabası olmayan yeni gelenlere oteller, sosyal merkezler ve okullar da dâhil olmak üzere geçici barınma imkânı sağlıyor. Ancak kısa sürede bu kadar çok sayıda kişinin gelmesi nedeniyle acilen ilave acil durum merkezlerine ihtiyaç duyulmaktadır." dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkiler, Ermeni ordusunun uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan Dağlık Karabağ'ı ve yedi komşu bölgeyi işgal ettiği 1991 yılından bu yana gergin.

Azerbaycan, 2020 sonbaharında 44 gün süren çatışmalar sırasında birçok şehir, köy ve yerleşim yerini Ermeni işgalinden kurtardı. Savaş Rusya'nın aracılık ettiği ateşkesle sona erdi.