BM'den İsrail'e tepki: Uluslararası hukuka uyun

Açlık grevi yapan Filistinlilere daha iyi ve erişilebilir sağlık hizmetleri, ailelerin serbestçe ziyaret edebileceği bir uygulama ile tecrit ve idari tutuklamaların sona erdirilmesi için İsrail'e çağrıda bulunan BM Özel Raportörü Lynk, ''Yaşam koşullarını protesto etmek için dünyanın her yerinde mahkumların açlık grevine gitme hakkı vardır'' dedi.

1

Birleşmiş Milletler'in (BM) işgal altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail'e uluslararası hukuka ve uluslararası tutukluluk standartlarına uyma çağrısında bulundu.

BM Özel Raportörü Lynk, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık bin Filistinli tutuklunun İsrail hapishanelerindeki kötü şartları protesto etmek için başlattıkları açlık grevinin birinci ayını doldurduğuna dikkati çekti.

Açlık grevi yapan Filistinlilerin daha iyi ve erişilebilir sağlık hizmetleri, ailelerin serbestçe ziyaret edebileceği bir uygulama ile tecrit ve idari tutuklamaların sona erdirilmesini talep ettiğini hatırlatan Lynk, İsrail'in duruşmasız, sorgusuz ve keyfi tutuklamalarından özellikle endişe duyduğunu kaydetti.

Lynk, yaklaşık 6 bin civarında Filistinli mahkumun, uluslararası insan hakları hukukuna aykırı şekilde işgal altındaki Filistin toprakları yerine İsrail'deki hapishanelerde tutulduğunu vurgulayarak "Bu nakiller, İsrail'i giriş zorlukları nedeniyle mahkumların ailelerine ciddi ziyaret engeli oluşturuyor ve çoğunlukla aileler zorlu şartlardan dolayı yakınlarını ziyaret dahi edemiyor." ifadesini kullandı.

Mahkumların tek başına tutulduğu, avukat tutmalarına izin verilmediği ve açlık grevine katıldıkları gerekçesiyle birçok haktan mahrum edildiği yönünde kendilerine ulaşan bilgilerden endişe duyduğunu dile getiren Lynk, İsrail'i BM'nin tutuklar için belirlediği standartlara uymaya davet etti.

"Zorla besleme işkence yöntemi"

BM Raportörü, insan hakları uzmanlarının "zorla besleme" metodunu bir çeşit işkence yöntemi olarak değerlendirdiğini vurgulayarak "Yaşam koşullarını protesto etmek için mahkumların dünyanın her yerinde açlık grevine gitme hakkı vardır." dedi.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmesine engel çıkarmasına da tepki gösteren Lynk, "İşgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edememekten, mağdurlarla ve İsrail'in uluslararası insan hakları hukuku ihlal ettiğini bildiren tanıklarla yüz yüze görüşememekten dolayı derin üzüntü duyuyorum." ifadesini kullandı.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında olduğu kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde 481'i işgal altındaki Doğu Kudüs'ten olmak üzere 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

AA