BM raportörü Callamard Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtlarını dinledi

İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cinayeti araştırmak üzere Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, cinayet anına ait ses kayıtlarını dinledi.

1

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini araştırmak üzere Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'a söz konusu cinayet anına ait ses kayıtlarının dinletildiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden daha önce yapılan açıklamada, Callamard'ın Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma için 28 Ocak-2 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtilmişti.

Açıklamada, Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası soruşturmanın Callamard'ın yetkisi altında yürütüleceği ve Callamard'ın talebi üzerine "Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili koşulların" insan hakları açısından gözden geçirileceği ve değerlendirileceği vurgulanmıştı.

İçeri giremedi

Kaşıkçı soruşturması için Türkiye’ye gelen BM Raportörü Agnes Callamard, S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasına alınmadı. Kapıdan geri çevrilen Callamard, beraberindeki heyetle birlikte konsolosluğun çevresini gezdi. Heyet daha sonra İstanbul Adliyesi’ne geçerek Başsavcı İrfan Fidan ile 4 saat görüştü. Bu görüşmenin ardından Callamard'a Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kayıtlarının dinletildiği öğrenildi.

(Yeni Şafak)