BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de bir ay insani ateşkes kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 30 gün süre ile ateşkes öngören kararı kabul etti. Karara göre, 26 Şubat tarihi itibari ile Suriye'nin Doğu Guta bölgesine insani yardım gidecek.BMGK'da alınan ateşkes kararının Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerini etkileyemeyeceğini vurgulayan Türk yetkililer ''Çatışan taraf değiliz, operasyon teröre karşı'' açıklamasında bulundu.

1

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)  Suriye'de bir ay "insani ateşkes" kararı aldı. 

İsveç ve BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan  karar tasarısı Konsey'de oylamaya sunuldu.

BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile  Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında  bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir  ay insani ateşkes kararı alındı.

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve  sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve  yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden''  çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.

Kararda ayrıca özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun  ''alarm verdiği'' Doğu Guta'da da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya'da kuşatmanın  kaldırılması talebinde bulunuldu.

AFRİN'DEKİ HAREKATI ETKİLEMEYECEK

BMGK'da alınan ateşkes kararının Afrin'deki operasyonları etkileyemeyeceğini vurgulayan Türk yetkililer "Çatışan taraf değiliz, operasyon teröre karşı" açıklamasında bulundu.

AA