İklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele amacıyla atılacak adımların ele alındığı Tek Gezegen Zirvesi, 100'e yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanı ve üst düzey yetkilinin katılımıyla Fransa'nın başkenti Paris'te yapıldı.
Fransa, BM ve Dünya Bankasının ortaklaşa düzenlediği zirvenin açılışında konuşan Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelede savaşın henüz kazanılmadığı uyarısında bulunarak, mücadelede finansın önemli faktör olduğuna dikkati çekti. Gelişmiş ülkelerin taahhüt ettikleri gibi 2020'ye kadar gelişmekte olan ülkelere her yıl 100 milyar dolar yardımda bulunmaları gerektiğini vurgulayan Guterres, iklim değişikliği konusunda yaşanan sorunlardan, gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olmadığını söyledi. Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelede acil olarak harekete geçilmesi gerektiğine işaret ederek, "B planı yok." dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede dünyanın savaşı kaybetmek üzere olduğunun altını çizerek, "Bu zirve, ortak mücadelemizde yeni bir aşamadır." dedi. Zirveye katılan ülkelerden birçoğunun 50-60 yıl sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Macron, “Hepimiz seferber olmalıyız çünkü hepimiz yok olabiliriz.” dedi.
"Tam olarak 2 yıl önce bugün, ilk defa, iklim değişikliğiyle mücadele ve küresel ısınmaya karşı anlaşma, neredeyse tüm ülkeler tarafından imzalandı.” ifadelerini kullanan Macron, bundan sonra ise mücadeleyi kazanmak için kararlar alınıp hızlı şekilde uygulamaya sokulması gerektiğini kaydetti.
ABD’nin Paris İklim Anlaşması'na koyduğu imzayı geri çektiğini hatırlatan Macron, “Bugün eğer buradaysak, çok sayıda ülkenin ABD'nin Paris Anlaşması'ndan geri çekilme kararını desteklemediği anlamına gelir." dedi. Daha sonra söz alan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de "İklim değişikliği, gün geçtikçe, tüm toplumlara ve ülkelere karşı daha acil şekilde varoluşsal, ekonomik ve sosyal tehdit haline geliyor." ifadelerini kullandı.
Kim, iklim değişikliğiyle mücadelede milyarların değil, trilyonların gerekli olduğunun altını çizerek, atılacak adımlar ve alınacak önlemler hakkında getirilen önerileri paylaştı. Türkiye'nin de aralarında olduğu 190'dan fazla ülkenin imzaladığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen "Paris Anlaşması" küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmayı ve bütünüyle olmasa da doğaya verdiği hasarı gidermeyi amaçlıyor.
Paris'te 12 Aralık 2015'te varılan anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde imzalanmıştı. Tek Gezegen Zirvesi, Paris'te varılan anlaşmanın uygulanabilirliğini artırma ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha ileri adımların atılmasını sağlamayı hedefliyor. ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran'da aldığı kararla, selefi Barack Obama'nın verdiği taahhütlerin ABD ekonomisini baltalayacağını iddia ederek ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.
AA