BM, Bosna Hersek'teki AB Askeri Misyonunun yetkisini yeniledi

Son dönemde Sırpların ayrılıkçı faaliyetlerini artırdığı Bosna Hersek'te, BMGK, Avrupa askeri misyonunun 2004'ten beri devam eden görevinin 1 yıllığına yenilenmesini kararlaştırdı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Bosna-Hersek'teki Avrupa askeri misyonunun görev süresinin bir yıllığına yenilenmesine karar verdi.

Aksam.com.tr'nin AFP'den aktadığı habere göre, Rusya Balkan ülkesinde uluslararası bir varlığa karşı çıkmasına rağmen, BMGK Bosna Hersek'in Bosnalı Sırplarının liderinin ayrılıkçı tehditleri artırması ve barışı tehlikeye atmakla suçlanması üzerine kararını onayladı.

12 yıllık görev süresinin ardından Avusturyalı Valentin Inzko'nun yerine geçen görevdeki Alman Christian Schmidt'i de tanımayı reddeden Rusya ise, Bosnalı Sırpların güçlü bir destekçisi olarak yüksek temsilcilik görevini şiddetle eleştirdi.

2019'da da BM'de yüksek temsilcilik ofisinin kapatılmasını talep eden Moskova, görevin ilkesine karşı çıktığını belirterek bunu önyargılı olarak niteledi.

Bosna, 1990'lardaki savaştan bu yana etnik gruplara bölünmüş durumda. Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, bir Sırp ordusu kurma sözü vererek bir dizi ayrı yönetim organı kurdu. Dodik ayrıca Bosnalı Sırp cumhuriyeti içindeki federal kurumların görevini kaldırmak isteğinde.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Bosna-Hersek'in egemenliği ve toprak bütünlüğünün çok önemli olduğunu söyledi.

Bosna'daki Avrupa Birliği Gücü'nün askeri mevcutu yaklaşık 600 iken 2004'te bu görev NATO'dan devralındı.

Ankara'da kritik görüşme! Zamanlaması dikkat çekti

Bosna içinde ikinci bir ordu için adım atıldı... Sırpların lideri Dodik, ülkeyi bölme planını açıkladı