Blinken'den ''Filistinliler Gazze'de kalabilmeli '' yorumu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, işgalci İsrail tarafından Filistinlilere Gazze'yi terk etmeleri yönünde baskı yapılmaması gerektiğini ve koşullar izin verdiğinde evlerine dönmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

BBC

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü Türkiye'den başladığı ve 5 gün sürecek olan Orta Doğu turu kapsamında Pazar günü Ürdün ve Katar'ı ziyaret etti.

Antony Blinken Türkiye, Yunanistan ve Ürdün'ün ardından Katar'daydı. Blinken, Katar'da Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Başbakan ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüştü. Görüşmede bir araya geldiği Arap liderline Filistin'deki zorunlu göçe karşı olduklarını söyledi. ABD'li bakan "Filistinli siviller, koşullar el verdiğinde evlerine dönebilmelidir." dedi. Ayrıca sözlerine "Gazze'yi terk etmeleri için baskı yapılmamalı." ifadelerinide ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, bazı İsrailli bakanların, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesine yönelik açıklamalarını da kınadı.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi çağrısı yapmış ve İsrail'in "çöle çiçek açtıracağını" iddia etmişti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de krize "çözüm" olarak Gazzelilerin göçe teşvik edilmesi gerektiğini savunmuştu.

"HAYAL EDİLEMEYECEK BİR TRAJEDİYDİ"

Blinken ayrıca, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki saldırısında öldürülen El Cezire'nin Gazze büro şefinin gazeteci olan büyük oğlu Hamza el-Dahdouh'unda öldürüldüğünü söyledi.

Bu konuyla ilgilide "Hayal edilemeyecek bir trajediydi" ifadelerini kullandı.