1
AB yetkililerinin Brüksel'de 5. turu geçen hafta tamamlanan Brexit müzakerelerinde bir sonraki adıma geçmek için yeterli ilerleme kaydedilmediğini açıklamasının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May tıkanıklığı açmak için girişimlerine hız verdi.
Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile akşam yemeğinde bir araya gelmeye hazırlanan May'in, bunun öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile telefon görüşmesi gerçekleştirmesi bekleniyor.
The Guardian gazetesinin haberine göre, May'in bugünkü temaslarında, perşembe günü yapılacak AB Konseyi Zirvesi'nde Brexit sonrası 2 yıllık geçiş süreci teklifine destek kararı çıkması için uğraşacağı belirtiliyor.
Zirveyi, Brexit'in konuşulacağı oturumun öncesinde terk etmesi beklenen May'in, bundan önce mümkün olduğunca AB lideriyle birebir görüşmeyi hedeflediği ifade ediliyor.
May'in, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de aynı konuyu gündeme getirdiği ancak muhatabından olumlu bir yanıt alamadığı iddia edildi.
- Johnson: "Ortaklarımızın mesajı almasını ümit ediyoruz"
Öte yandan Lüksemburg'daki AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Boris Johnson da müzakerelerin hızlandırılması çağrısında bulundu.
"Birleşik Krallık olarak biz müzakerelerin ilerlemesinin zamanının geldiğine inanıyoruz." ifadesini kullanan Johnson, "Büyük gemi yokuş aşağı kaymaya ve açık denize çıkmaya hazır. Bizim de geleceği ve kurmayı umduğumuz yeni, derin ve özel ilişkiyi konuşmaya başlamamız lazım." dedi.
AB ve Birleşik Krallık vatandaşlarının karşılıklı hakları konusunda güvence verdiklerini hatırlatan Johnson, "İyi bir teklif yaptık. Ortaklarımızın mesajı almasını ve ciddi müzakereye başlamasını ümit ediyoruz." diye konuştu.
- 5. turda da ilerleme olmadı
Geçen hafta tamamlanan müzakerelerin 5. turunun ardından yapılan basın toplantısında Barnier, May'in geçen ay Floransa'da yaptığı konuşmanın müzakerelere ivme kattığını belirterek "Ancak buna rağmen 5'inci tur müzakerelerinde büyük adımlar atılamadı." demişti.
AB Konseyi Zirvesi'nde, bir sonraki adıma geçmek için yeterli ilerleme kaydedilmediğini söyleyeceğini aktaran Barnier, "Siyasi iradeyle gerekli ilerlemeyi ancak iki ay içinde elde edebileceğimizi düşünüyorum." diye konuşmuştu.
- 27 üye Brexit'i ele alacak
19 Ekim'de başlayacak 2 günlük AB Konseyi Zirvesi'nde müzakerelerin ikinci aşamaya geçilmesi için yeterli ilerleme kaydedilip kaydedilmediği kararlaştırılacak.
Zirvenin Brexit oturumu, diğer 27 AB üyesi ülke tarafından Birleşik Krallık'ın gıyabında gerçekleştirilecek.
Bu yıl haziran ayında başlayan müzakereler, Birleşik Krallık’ın AB bütçesine mali taahhütlerini yerine getirmesi, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında tıkanmış durumda.
AB tarafı, İngiltere'nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına taahhütlerini tam yerine getirmesini şart koşuyor. Bu miktarın 20 ila 100 milyar avro arasında olduğu belirtiliyor.
Brexit sonrasında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB ile tek kara bağlantısı kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, müzakerelerin tıkandığı bir diğer konuyu oluşturuyor.
Brexit kararı, Birleşik Krallık'ta yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının yanı sıra AB'de bulunan bir milyon İngiliz vatandaşının hakları konusunda da belirsizlik ortaya çıkarıyor.
- Floransa konuşması
May, ilerleme sağlanamayan müzakereleri hareketlendirmek için 22 Eylül'de İtalya'nın Floransa kentinde ülkesinin yeni Brexit yaklaşımını ortaya koyan bir konuşma yapmış ve herhangi bir rakam zikretmeden AB'ye mali taahhütlerini yerine getireceklerini ve müzakerelerin ardından 2 yıllık bir geçiş süreci istediklerini açıklamıştı.?
Ülkesindeki AB vatandaşlarının haklarıyla ilgili varılacak anlaşmanın da Birleşik Krallık'’ın iç hukuku haline getirilerek garanti altına alınacağını vaad eden May, İrlanda sınırında da herhangi bir fiziksel altyapı kurulmasından kaçınılacağını açıklamıştı.
Birleşik Krallık, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.
Brexit sürecinin 29 Mart 2019'da sona ermesi ve Birleşik Krallık'ın resmen AB üyeliğinin bu tarihte sona ermesi öngörülüyor. AA