Bir zamanlar milli kahramandı, seçimlerde 8 oy aldı

Ukrayna´da pazar günü yapılan erken parlamento seçimleri sonrasında oy sayım işlemleri devam ederken, Rusya´da iki yıl cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna yönetiminin ve Uluslararası örgütlerin çabaları sonucunda serbest bırakılan ve Ukrayna´da milli kahraman ilan edilen Nadejda Savçenko, kendi seçim bölgesinde, sadece 8 oy aldı.

Savçenko, seçim sonuçlarına itiraz etmeyeceğini belirtirken, diğer taraftan seçimleri `kirli ve iğrenç´ bir süreç olarak nitelendirdi.

PUTİN´İN SAVÇENKO´YU AFFETMESİ ÜZERİNE UKRAYNA´YA VARMIŞTI

Askeri pilot olarak görev yaptıktan sonra 2014 yılında Ukrayna´nın doğusunda Rus yanlısı silahlı gruplarla çatışmaların başlaması üzerine gönüllü olarak çatışma bölgesine giden Nadejda Savçenko, burada ayrılıkçılar tarafından ele geçirildikten sonra Rus makamlarına teslim edilmiş ve Rusya´da çıkartıldığı mahkemede, `çatışma bölgesindeki Rus gazetecilerin öldürülmesine yardımcı olmak´ ve `Rusya sınırını yasadışı şekilde geçmekle´ suçlanmıştı. Cezaevinde açlık grevine başlayan Savçenko´nun serbest bırakılması için Ukrayna yönetimi, uluslararası alanda yoğun mücadeleye girişmiş ve Savçenko, henüz Rusya´da tutuklu olduğu dönemde yapılan 2014 Ukrayna parlamento seçimlerinde, eski başbakanlardan Yuliya Timoşenko´nun Anavatan Partisi´nin milletvekili aday listesinde birinci sırada gösterilerek milletvekili seçilmişti. Ukrayna´nın girişimleri 2016 yılında sonuç vermiş ve dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko´nun iki Rus vatandaşını affetmesine karşılık Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin´in Savçenko´yu affetmesi üzerine Savçenko serbest bırakılmış ve Ukrayna´ya gelmişti.

`UKRAYNA MİLLİ KAHRAMANI´ NİŞANI ALMIŞTI

Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko tarafından `Ukrayna milli kahramanı´ nişanı verilen ve Ukrayna´daki milliyetçi çevrelerin kahraman ilan ettiği Savçenko, Ukrayna´ya vardıktan kısa bir süre sonra, amacının cumhurbaşkanı olmak olduğunu söylemiş ve Ukrayna´daki silahlı çatışmaları çözmenin yolunun Rus yanlısı ayrılıkçılarla doğrudan müzakerelere girişmek olduğunu ifade ederek, milliyetçi çevrelerin sert tepkisini çekmişti. Savçenko´nun Ukrayna Hükümeti´nden izin almadan Belarus´un başkenti Minsk´e giderek ayrılıkçı liderlerle görüşmesi Ukrayna yönetiminin tepkisine neden olmuş ve Savçenko, önce partisinden ihraç edilmiş, 2018 yılındaysa, `silahlı darbe girişiminde bulunma´ suçlamasıyla önce milletvekilliği düşürülerek tutuklanmış, ardından da şartlı tahliye edilmişti.

SADECE 8 OY ALDI

Savçenko, kısa süre önce kurduğu 'Nadejda Savçenko´nun Toplumsal-Siyasi Platformu' adlı partiyle, seçimlere yedi bağımsız aday göstermişti. Ancak, kendi aday olduğu Donetsk ilinin 51 numaralı seçim bölgesinde, dünkü seçimlerde sadece 8 kişi Savçenko´ya oy verdi.

(DHA)