Bir darbe de oradan yedi! İsrail'e Gazze suçlaması

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşundan (UNRWA), İsrail'in, abluka altında tuttuğu Gazze'de ekonomik kalkınmayı engellediğini belirtildi.UNRWA'dan yapılan açıklamada, ''Abluka altındaki Gazze'de sürdürülebilir iyileşme, bölgeye giriş ve çıkışlarda kişi ve ürünlere getirilen engellemeler olmaksızın ticaret ve üretim sektörünün kalkınmasına izin vermekle olur.'' ifadesine yer verildi. İsrail'in geçen aylarda bu çerçevede getirdiği kısıtlamaları arttırmasının, özel sektör faaliyetlerini baskı altına aldığına ve genel olarak ekonominin zarar gördüğüne işaret edilen açıklamada, on yılı aşkın süredir devam eden abluka nedeniyle büyük çöküş yaşayan Gazze'de ekonomik kalkınmanın İsrail tarafından engellendiği vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Sanayi üretiminde kullanılan malzeme ve ham maddelerin ithalatı engelleniyor. UNRWA ile çeşitli tarafların uyguladığı alt yapı projeleri ve özel sektör faaliyetleri, 'çift amaçlı kullanım' adı altında oluşturulan listede yer alan malzemelerin girişinin engellenmesi nedeniyle büyük kesinti yaşıyor.'' Açıklamada ayrıca İsrail'in ithalat yapmaya izin verdiği şirketlerin sayısını 5 binden 200'e düşürdüğü bilgisi verildi. Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana, Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor. Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Haftalar ya da aylarca sınır kapılarını kapalı tutan İsrail, temel ihtiyaç maddeleri, sağlık ve inşaat malzemeleri ile insani yardımların bölgeye giriş ve çıkışını keyfi olarak engelliyor.

UNRWA'dan yapılan açıklamada, "Abluka altındaki Gazze'de sürdürülebilir iyileşme, bölgeye giriş ve çıkışlarda kişi ve ürünlere getirilen engellemeler olmaksızın ticaret ve üretim sektörünün kalkınmasına izin vermekle olur." ifadesine yer verildi.

İsrail'in geçen aylarda bu çerçevede getirdiği kısıtlamaları arttırmasının, özel sektör faaliyetlerini baskı altına aldığına ve genel olarak ekonominin zarar gördüğüne işaret edilen açıklamada, on yılı aşkın süredir devam eden abluka nedeniyle büyük çöküş yaşayan Gazze'de ekonomik kalkınmanın İsrail tarafından engellendiği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sanayi üretiminde kullanılan malzeme ve ham maddelerin ithalatı engelleniyor. UNRWA ile çeşitli tarafların uyguladığı alt yapı projeleri ve özel sektör faaliyetleri, 'çift amaçlı kullanım' adı altında oluşturulan listede yer alan malzemelerin girişinin engellenmesi nedeniyle büyük kesinti yaşıyor."

Açıklamada ayrıca İsrail'in ithalat yapmaya izin verdiği şirketlerin sayısını 5 binden 200'e düşürdüğü bilgisi verildi.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana, Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.

Haftalar ya da aylarca sınır kapılarını kapalı tutan İsrail, temel ihtiyaç maddeleri, sağlık ve inşaat malzemeleri ile insani yardımların bölgeye giriş ve çıkışını keyfi olarak engelliyor.

AA