Bilim insanları üzücü haberi verdi... Doğadaki 'Ağaçkakan Woody'lerin soyu tükendi

Bir zamanların ünlü çizgi film karakteri Woody Woodpecker (Ağaçkakan Woody)'a ilham veren fildişi gagalı ağaçkakanlarının neslinin tükendiği ilan edildi. Onlarla birlikte 22 türün de eklendiği liste için bilim insanlarının yeni bir rastlamaya dair umutları oldukça cılız.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

ABD hükümeti, fildişi gagalı ağaçkakan dahil 22 kuş, balık ve diğer türler için neslinin tükendiğini ilan etti.

Aksam.com.tr'nin AP News'ten aktardığı habere göre, iklim değişikliğinin, diğer baskıların yanı sıra, bu tür kaybolmaları daha yaygın hale getirebileceği konusunda uyaran bilim insanları bu 23 hayvanı bulmak için çabalarını tükettiklerini söylüyor.

Fildişi gagalı ağaçkakan, belki de ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nin neslinin tükendiğini açıklayacağı en iyi bilinen türdü. Arkansas, Louisiana, Mississippi ve Florida bataklıklarında sonuçsuz kalan arama inatla devam etmişti.

Haberde, kaybolmaların ardındaki faktörlerin çeşitlilik gösterdiğine ancak her durumda insan kaynaklı olmasına dikkat çekildi. Bu nedenler arasında çok fazla gelişme, su kirliliği, ağaç kesimi, istilacı türlerin rekabeti, tüyleri için öldürülen kuşlar ve özel koleksiyoncular tarafından yakalanan hayvanlar var.

Bilim insanları 1960'lardan başlayarak nesli tükenmekte olan türler listesine eklendiğinde 23 türün en azından hayatta kalma şansının düşük olduğu düşünülüyordu. Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'nın imzalanmasından bu yana neredeyse yarım yüzyılda nesli tükenme nedeniyle daha önce yalnızca 11 tür kaldırıldı. Ancak bugünkü duyuru, tür durumu kesinleşmeden önce üç aylık bir son-yorum dönemini başlatıyor.

Birkaç bilim adamı ise 23 türden bir veya daha fazlasının yeniden ortaya çıkabileceğini söyledi.

Dünya çapında 902 türün neslinin tükendiği belgelenmiştir. Gerçek sayının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor, çünkü bazıları hiçbir zaman resmi olarak tanımlanmadı ve birçok bilim insanı, flora ve faunanın şu anda tarihi hızın 1.000 katı oranında yok olmasıyla birlikte dünyanın bir "yok olma krizi" içinde olduğu konusunda uyarıyor.