Biden'ın seçimlerden çekilmesi ABD basınında... 'Utanç verici gaflarla gitti''

ABD Başkanı Biden'ın seçime 4 ay kala adaylıktan çekilmesini ABD medyası ‘tarihi adım' olarak değerlendirirken Rus medyası dalga geçti. Fransız medyası ise Biden'ın gaflarına dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden uzun süredir devam eden ' çekil' baskılarına boyun eğdi ve 5 Kasım'da düzenlenecek seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurdu. Biden, duyuruyu sosyal medya hesabından paylaştığı bir mektupla yaptı. Başkan olarak görev yaptığı son 3,5 yılda Amerika'da çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Biden, "Demokrasimizi muhafaza ettik ve koruduk" ifadesini kullandı. Seçime 4 aydan kısa bir süre kala gelen bu karar dünya gündemine bomba gibi düştü. Batı medyası gelişmeyi böyle yorumladı:

WASHINGTON POST: Tarihi adım, Demokratları ve ülkeyi belirsiz bir yola soktu. NEW YORK TIMES: Siyasi hayatının en zor kararını verdi, son ana kadar kimse bilmiyordu. Aday listesinin başında kalsaydı, Bay Trump'ın başkanlığı yeniden kazanma ve potansiyel olarak Kongre'nin her iki kanadını da kontrol etme olasılığını büyük ölçüde artıracaktı. Bay Biden şimdi Bay Trump'ın asla yapmayacağı bir şeyi yaptı: Ulusal çıkarları kendi gururunun ve hırsının üstünde tuttu. NEW YORK POST: ('Son' başlıklı haberinde Biden'ın kapıdan çıkarken çekilen bir fotoğrafını kullandı.) Demokrat Parti içinde aday yarışı başladı. TELEGRAPH: 50 yıllık siyasi hayatı artık sona erdi. Bu karar, Demokrat Parti'yi kaosa sürüklerken, Biden'ı seçime sayılı günler kala geri adım atan ilk kişi yapıyor. FINANCIAL TIMES: 1968'de Lyndon Johnson'dan ve ondan önce 1796'da George Washington'dan bu yana iktidarı gönüllü olarak bırakan ilk başkan. INDEPENDENT: Haftalarca direndikten sonra şok bir açıklama yaptı. THE GUARDIAN: Karar, ABD'yi seçime dört ay kala kaosa sürükledi. Demokrat Parti liderleri, organizatörler ve bağışçılar tarafından haftalarca süren bir baskı kampanyasının ardından çekildi. DAILY MAIL: Amerika kargaşada... Harris'i 'bölücü' bir aday... Clinton'lar Harris'i destekliyor ancak Obama desteğini göstermiyor. THE TIMES: 46. başkanı baskılara boyun eğdi, seçim kampanyasını terk etti. TIME: Derginin kapağında ön yüzü kesilmiş şekilde sayfadan çıkan Biden'ın arkasından gülümseyen Harris'in sayfaya girdiği görülüyor.

'İSRAİL SON SİYONİST BAŞKANINI KAYBETTİ'

İsrail gazetesi Haaretz, Kamala Harris'in İsrail'e destek sicilini irdeleyen bir haber yayınladı ve Biden'ın İsrail'i Gazze saldırısı nedeniyle yüksek sesle uyaran "kötü polis" olarak ünlendiğine işaret etti. Habere göre Harris, son aylarda ateşkes çağrısında Biden'dan daha ileri giderek İsrail'in Refah'ı işgalini kınadı ve Gazze'deki sivil ölümleri karşısında dehşete düştüğünü ifade etti. Görüşlerine yer verilen İsrail'in eski New York Başkonsolosu Alon Pinkas, "Biden'ın ayrılmasıyla İsrail belki de son Siyonist başkanını kaybetti. Yeni demokrat aday dinamiği altüst edecektir" dedi.

'UYANIP KAHVEYİ KOKLAMA ZAMANI'

FRANCE 24: Biden'ın çekilmesi, son haftalarda yaptığı bir dizi utanç verici gafın ardından geldi. (Trump'la canlı yayın tartışması hatırlatırlattı) Biden'ın bocalayan performansı, 81 yaşındaki başkanın bazen acı dolu saniyeler boyunca cümlenin ortasında donup kalması ve ardından hışırtılı bir sesle konuşmasını sonlandırması, yaşlanan başkanın zihinsel yetileri üzerine çalkantılı bir tartışmanın fitilini ateşledi. Uyanmanın ve kahveyi koklamanın zamanı gelmişti.

RUSLAR DALGA GEÇTİ: 'MUZ CUMHURİYETİ'

Rus medyasından Kremlin destekçisi bulvar gazetesi Komsomolskaya Pravda, 'Joe Biden ABD başkanlık seçimlerinden çekiliyor' başlığını attı, kararın ABD için sonuçları ve muhtemel senaryoları okurlarına aktardı.

Bir başka Rus gazetesi Kommersant 'Joe Biden nihayet çıkış yolu buldu' derken, Moskovsky Komsomolets gazetesi 'ABD başkanın alaşağı edileceğini duyurdu' başlığının altında milyarder David Sachs'ın sosyal medya paylaşımını haberleştirdi. Milyardere göre Joe Biden ABD'yi muz cumhuriyetine çevirdi ve hükümet darbesine kurban gitti.

İzvestiya 'Tıbbi bakım: Biden başkanlık için yarışmayacağını söylüyor' başlığını seçti, anketlerin Trump'ı önde gösterdiğini belirtti.

Kremlin'in gazetesi Rossiyskaya Gazeta ilk sayfasından 'Kalıcı olarak gitti: Biden başkanlık yarışından çekiliyor' başlığını tercih etti.

HARRİS'E BAĞIŞ YAPMIŞLAR

Donald Trump, 2011'le 2017 arasında Kaliforniya Başsavcısı olarak görev yapan Harris'in kampanyalarına 2011-2013'te 6 bin dolar bağışta bulunmuş. The Washington Post'a göre Trump'ın kızı da 2014'te Harris'e 2 bin dolarlık bağış yapmış. Trump'ın bağışları, Trump Üniversitesi'nin Kaliforniya'da bir toplu davayla karşı karşıya olması nedeniyle yapılmış olabileceği iddia edilmişti. Trump ailesinin Cory Booker ve Chuck Schumer gibi sadık liberaller de dahil hem Demokratlara hem de Cumhuriyetçilere bağış yaptığı da ortaya çıkmıştı. Trump 2016'da "Rakiplerime bakıyordum. Çoğuna katkıda bulunmuşum" demişti.