Biden'dan Çin'e alternatif: Dünya Bankası

ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü G20 liderlerini, gelişmekte olan ekonomilere Çin'in kredilerine bir alternatif sunmak amacıyla Dünya Bankası'nın kredi verme kapasitesini genişletmeye çağırdı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın çağrılarının şu anda Yeni Delhi'de devam etmekte olan G20 zirvesinin ikinci oturumu sırasında geldiği belirtildi.

Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen "Tek Aile" başlıklı oturumda Biden, G20 üyelerini Dünya Bankası'nı "küresel zorlukların üstesinden gelmek ve en yoksul ülkelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için gereken ölçekte ve hızda kaynak sağlayabilen daha güçlü bir kurum" haline getirmeye çağırdı.

Aksam.com.tr'nin La Presenta Latina'dan çevirdiği habere göre, Beyaz Saray'a göre Biden'ın önerisi "Küresel Güney" olarak adlandırılan ülkelere G20'nin kendi sorunlarına çözüm sunabileceğini göstermeyi amaçlıyor.

Biden, Dünya Bankası'nda reform yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilecek şekilde modernize edilmesinden bahsetti.

ABD'nin önerisi, Çin'in ikili anlaşmalar yoluyla, bazıları Pekin'in borçlarını yeniden yapılandırma konusundaki isteksizliği nedeniyle ciddi ekonomik krizlere saplanmış olan birçok gelişmekte olan ülkenin ana alacaklısı haline geldiği bir dönemde geldi.

Washington, DB ve IMF'yi tekrar "Küresel Güney "in ana alacaklıları haline getirmek için bu kredi kuruluşlarının daha fazla kredi verebilmesini ve G20 ülkelerinin önümüzdeki on yıl içinde finansman kapasitelerini 200 milyar dolar arttırmayı taahhüt etmelerini istiyor.

ABD, Dünya Bankası ve IMF'nin en büyük hissedarı olması nedeniyle bu reformları başlatmak için iyi bir konumda olduğuna inanıyor.

Ayrıca, yoksulluk ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan Hint asıllı Amerikalı Ajay Banga bu yıl Dünya Bankası Başkanlığına seçildi.

Beyaz Saray bu reformların Çin'e karşı olmadığını vurgularken, Çin'in küresel altyapı gelişimi ve bağlantı için Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) aracılığıyla "zorlayıcı" kredilerine alternatifler sunmaya çalıştığını kabul etti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından 10 yıl önce başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Pekin, gelişmekte olan ülkelere altyapı projeleri finanse etmiş ve kredi sağlamış, bunun sonucunda da Çin'in jeopolitik ve ekonomik gücü beş kıtaya yayılmıştır.

Bu arada Xi'nin yerine G20 zirvesine katılan Çin Başbakanı Li Qiang, bölünme yerine "birlik", "çatışma" yerine "işbirliği" ve "dışlama" yerine "dahil etme" ihtiyacından söz etti.

Çin, birçok uzmanın BRICS gibi daha fazla etkiye sahip olduğu diğer gruplar lehine G20'nin etkisini küçümseme girişimi olarak yorumladığı başkanının yokluğuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

Biden zirvede, Xi'nin yokluğuna rağmen G20'nin küresel ekonomi ve jeopolitiğin merkezinde yer almaya devam ettiğini göstermeyi amaçlıyor