Biden: ABD artık savaşları başlatan olmayacak

ABD Başkanı Biden, BM Genel Kurulu'nda dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu söyleyerek “Önümüzdeki 10 yıllık kritik süreçte ABD savaşları başlatan taraf olmayacak” dedi.

Koronavirüs pandemisi sonrası ilk kez yüz yüze görüşme için toplanan BM Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı Joe Biden, "Şu anda bir dönüm noktasındayız. Önümüzdeki 10 yıl insanlık için kritik olacak" dedi. Biden şöyle devam etti.

FİLİSTİN MESAJI

"Kritik bu 10 yıllık süreçte ABD savaşları başlatan taraf artık olmayacak. Katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş veya dünya peşinde değiliz. Tüm halklar için çalışacağız. Ancak teröre karşı her silahı kullanırız. Afganistan'da 20 yıllık savaşı bitirdik. ABD ilk defa savaşta değil. ABD ordusu artık başvurulacak son silah olmalı."

Biden ayrıca bağımsız Yahudi devletini sağlamanın en iyi yolunun egemen bir Filistin devletini içeren "iki devletli çözüm" olduğunu söyledi.

UÇURUMUN KENARINDAYIZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerine pandemi ve iklim krizi konusunda, "Tehlike çanlarını çalmak için buradayım. Dünyanın uyanması gerekiyor. Uçurumun kenarındayız. Hiç bu kadar tehdit altında olmadık" dedi. İnsanların, eşitsizlikler karşısında hükümetlere ve BM dahil kurumlara güvenini yitirdiğine dikkati çeken Guterres, "Milyonlar açken milyarderler zevkine uzaya gidiyor" eleştirisinde bulundu.