Akşam Gazetesi
ABD'de dün 240 milyondan fazla kayıtlı seçmen 60. Başkanlık seçimi için sandığa gitti. Cumhuriyetçi Başkan adayı eski Başkan Donald Trump ve Demokratların Başkan adayı Kamala Harris, Beyaz Saray'ı kazanmak için yarışıyor. Bu ikili arasında şimdiye kadar yayımlanan tüm anketler, seçim sonucunun iki taraf için de kıl payı olduğunu ortaya koyuyor. Ülke genelinde yapılan son anketlere göre Harris ile Trump yüzde 48.5 ile aynı düzeyde oya sahip görünüyor. Ülke genelinde ya da önemli mücadele alanlarında, ne Kamala Harris ne de Donald Trump tek bir yüzde puanından fazla farkla bile önde değil. Her iki aday da 270 delege oyu kazanmaya yetecek kadar eyalette anlamlı bir üstünlüğe sahip değil.
SONUÇU 7 EYALET BELİRLEYECEK
ABD seçimlerinin kaderini belirleyecek çok önemli bir faktör de salıncak eyalet (swing states) diye tabir edilen eyaletler. Bunlar arasında Arizona, Georgia, Pensilvanya ve Wisconsin gibi eyaletler var. Arizona, Georgia, Nevada ve Pensilvanya'da Trump öndeyken Michigan ve Wisconsin'de ise Harris'in ufak farklarla yarışı önde götürdüğü kaydediliyor.
RUSYA KORKUSU
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rusya'nın, ABD başkanlık seçimleri hakkında bir makale ve bir sahte röportaj olmak üzere iki yeni dezenformasyon girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Yapılan açıklamada, Rusya bağlantılı aktörlerin "seçimin meşruiyetini zayıflatmak, seçmenlere seçim süreciyle ilgili korku aşılamak ve ABD vatandaşlarının siyasi tercihleri nedeniyle birbirlerine karşı şiddet kullandığını öne sürmek için görüntüler ve sahte makaleler oluşturduğu" öne sürüldü. Rusya'nın bu faaliyetlerinin "kışkırtma riski taşıdığı" kaydedilen açıklamada, faaliyetlerin "seçim sürecine olan güveni sarsmak" ve ABD'li seçmenler arasında anlaşmazlık yaratmak için tasarlandığı aktarıldı.
KESKİN NİŞANCILAR GÖREVDE
Anketler yarışın başa baş gittiğini gösterse bile sadece Demokratlar hile yaparsa seçimi kaybedebileceğini ileri süren Trump'ın çıkışları, 2020'deki kaosun tekrarlanabileceği korkusunu körüklüyor. Seçim gününde üst düzey güvenlik tedbirleri devreye alındı. Washington Post gazetesi, oy kullanma noktaları ve oy sayım merkezlerinin çevresine güvenlik kameraları yerleştirildiğini, çatılara ise keskin nişancılar konuşlandırıldığını yazdı. ABD genelinde caddelere ilave polis ekipleri sevk edilirken, insansız hava araçlarıyla denetimler yapılıyor. Washington'da bir çok işletme muhtemel bir karışıklığa karşı dükkan pencerelerini tahtalarla kapattı.
BOMBALI SALDIRI ALARMI
Seçim heyecanı sürerken Adalet Bakanlığı, Tennessee eyaletine bağlı Nashville kentinde bir elektrik dağıtım merkezine saldırı hazırlığında bulunan sağcı gruplarla bağlantısı olan 24 yaşındaki Skyler Philippi'nin yakalandığını duyurdu. Başsavcı Merrick B. Garland, Philippi'nin insansız hava aracına C-4 patlayıcı bağlayarak saldırı yapmaya hazırlandığının belirlendiğini kaydetti.
UZAYDA OY HEYECANI
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevde bulunan Amerikalı NASA astronotları Don Pettit, Nick Hague, Barry Wilmore ve Suni Williams oylarını kullandı. Suni Williams, "Oy vermek vatandaş olarak sahip olduğumuz çok önemli bir görev" ifadelerini kullandı ve uzayda oy kullanmanın havalı olduğunu söyledi. Wilmore ise, "Seçimlere dahil olmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.
KAMALA DESTEKÇİLERİ
Kamala Harris, Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia'da seçmenleriyle buluştu. Harris, "Finali güçlü yapmalıyız. Bu tarihteki en yakın yarış olabilir. Her bir oy önemli" dedi.● Beyonce ● Taylor Swift ● Eminem ● Julia Roberts
● Jennifer Lopez ● Harrison Ford ● Madonna ● Scarlett Johansson ● Robert Downey Jr. ● Jennifer Aniston ● Mark Ruffalo ● Don Cheadle ● Danai Gurira ● Paul Bettany
TRUMP DESTEKÇİLERİ
Donald Trump, son mitingini yaptığı Michigan eyaletinde rekor sayıda Müslümanın desteğini aldığını ileri sürdü. Harris'in Ortadoğu'yu işgal edeceğini iddia etti.● Elon Musk ● Leson Aldean ● Amber Rose ● Savannah Chrisley
● Caitlyn Jenner ● Zachary Levi ● Hulk Hogan ● Dennis Quaid ● Jake Paul
● Brett Favre ● Dana White ● Dave Portnoy ● Roseanne Barr