Son dakika şok ses kaydı Beşar Esad öldü mü komada mı

Beşar Esad öldü mü, komada mı bu soru gündeme bomba gibi düştü. Sosyal medyada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın öldüğüne dair söylentiler yayılmaya başladı. Lübnanlı Al-Mustaqbal Gazetesi, cumartesi günü rejime yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın beyin enfarktüsü yüzünden hastaneye kaldırıldığını yazmıştı.

Al Jazeera’nın dünyaca ünlü muhabiri Faisal al-Qassem, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 'komada veya ağır hasta olduğunu' iddia etti. Sosyal medyada ise bu iddia 'Beşar Esad öldü mü?' sorularına neden oldu. Suriye'den ise açıklama geldi. Lübnanlı Al-Mustaqbal Gazetesi, cumartesi günü rejime yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın beyin enfarktüsü yüzünden hastaneye kaldırıldığını yazmıştı. Esad rejimi yanlısı olan Lübnanlı Al-Diyar Gazetesi de Esad’ın felç geçirdiğini öne sürmüştü. Suudi Asharq al-Awsat Gazetesi ise Esad’ın 6’ncı yılına giren Suriye iç savaşının getirdiği psikolojik baskının ardından rahatsızlandığını ve sol gözünde tik meydana geldiğini iddia etmişti.

SURİYE DEVLETİNDEN AÇIKLAMA

Suriye'de resmi makamlardan dün, Facebook üzerinden 'Esad’ın sağlığı fevkalede yerindedir' açıklamasıyla iddiaları yalanladı. Dün bir başka iddia daha Al Jazeera’nın ünlü habercisi Faisal al-Qassem’den geldi. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Al-Qassem, 'Esad’ın komada veya ağır hasta olduğu' bilgisini 4.5 milyon takipçisiyle paylaştı. 

Gündeme bomba gibi düşen olayın ses kaydı

Son 10 gündür Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın , beyin kanaması geçirdiği, felç olduğu hasta olduğu şeklindeki söylentilerin ardından Visamel Hurra isimli kadın gazetecinin Esad’ın yattığı öne sürülen Şami Hastanesi görevlisi ile yaptığı telefon görüşmesi gündeme bomba gibi düştü.

Şam’ın Muhacirin bölgesinde, başkanlık sarayı yakınında üst düzey devlet adamlarının da tedavi gördüğü Şami Hastanesi görevlisi ile kadın gazeteci arasında geçen diyaloglar Esad'ın sağlığı ile ilgili şüpheleri artırdı.

Şam, her ne kadar Esad'ın sağılığı hakkındaki iddiaları yalansa da başta Suriye Resmi Haber Ajansı (SANA ) olmak üzere Suriye medyasında son 5 günde Esad'a ait hiçbir görüntü ve fotoğraf yer almadı. Yayınlanan son görüşmesi ise fotoğraflı yayınlanan İran Şura Meclis başkanı özel yardımcısı Hüseyin Emir Abdüllehyan ve ona eşlik eden heyetin kabulüne ait.

İşte Esad'ın hastanede yattığı iddialarının sosyal medyadan yayılmasına neden olan telefon görüşmesinin detayları;

-(Kadın) Merhaba

(Erkek) Hoş geldiniz

-(Kadın) Ben başkanlık sarayından arıyorum. Cumhurbaşkanının sağlığı hakkında konuşmak yasaktır. Hastaneden her türlü bilgi vermek yasaktır.

(Erkek) Buraya gelen hastanın kim olduğunu bütün doktorlar bilirler.

(Kadın) Hastaneden Cumhurbaşkanı hakkında kimseye bilgi vermiyorsunuz. Bu konu sır.

(Erkek) Tamam.

(Kadın) Kim Cumhurbaşkanı hakkında telefonla da olsa bilgi almak isterse vermiyorsunuz

(Erkek) Tamam. Oldu

(Kadın) Mesul doktorla, müdürle görüşmek istiyorum.

(Erkek) Bu konuyu anladım. Sorumluluk bende, onunla konuşacağım.

(Kadın) Cumhurbaşkanı hakkında kimseye bilgi vermeyecek tamam mı?

(Erkek) Tamam, anladım

(Kadın) Senin adın nedir?

(Erkek) Ben Hasan. Rezervasyon ofisinden

(Kadın) Pardon

(Erkek) Ben Hasan. Rezervasyon ofisinden

(Kadın) Ben Malak Ali Hasen. Başkanlık sarayından sizinle konuşuyorum. Tamam mı?

(Erkek) Okey okey.

(Kadın) Benim seninle konuştuğum zamanı kayıt ettim. Saat 12’yi 45 geçiyor ve seninle konuşuyorum. Sizden rica ediyorum, Cumhurbaşkanının hastanede olduğu hakkında kimseye haber vermiyorsunuz.

(Erkek) Teşekkür ederim

(Kadın) Teşekkür ederim

-Telefon görüşmesi tamamlandıktan sonra Visamel Hurra isimli kadın gazetecinin ses kaydına yansıyan sözleri ise son derece ilginç;

Şami Hastanesi’nden itiraf ediyorlar. Beşar Esed bu hastanede.

BEŞAR ESED KİMDİR

1994 yılında kardeşinin bir trafik kazası sonrası ölmesi sonrası Suriye’ye geri dönen Beşşar Esad, babası Hafız Esad’ın halefi olması için eğitildi. Suriye ordusuna giren Beşşar Esad; babasının ölümüyle birlikte yerine geçen geçici Cumhurbaşkanı Abdulhalim Haddam tarafından 11 Haziran 2006’da silahlı kuvvetlerin başına geçirildi.Suriye-Lübnan ilişkilerinin gerginleştiği 1995 yılında Lübnan dosyasını ele alan Beşşar Esad’ın, 1998 yılında Emil Lahud’un Lübnan Cumhurbaşkanı olması konusunda gayret gösterdiği söylenmektedir.Babasının ölümünden sonra parlamentonun toplanarak cumhurbaşkanlığı için gerekli olan 40 yaş sınırını, 34 yaş sınırıyla değiştirmesi üzerine Beşşar Esad, Suriye Cumhurbaşkanı olmuştur. 

Suriye-İsrail ilişkileri konusunda başkanlığı ele almasından itibaren babasının yolunu sürdüren Beşşar Esad, çeşitli uluslar arası konferanslarda İsrail ve ABD aleyhtarı konuşmalarıyla dikkatleri çekmiş; diğer Arap ülkelerinden farklı bir görüntü sergilemiştir.11 Eylül olayları sonrası ABD-Suriye ilişkileri git gide gerginleşmiş; ABD, Suriye’yi “teröre destek vermek”le suçlamıştır. İki ülke arasındaki ilişkiler Lübnan Cumhurbaşkanı Refik Hariri’nin öldürülmesi sonrası çıkmaza girmiş; ABD BM Güvenlik Konseyi’nin 1559 sayılı kararıyla Suriye askerlerinin Lübnan’dan çıkmasını sağlamıştır.