Ben Putin O'Micron' mesafesi

Masadaki mesafe Avrupa'ya mesaj: Rusya'yla çözüm çok uzak ihtimal. Putin'in ‘arabuluculuk'a soyunan Macron'u 4.5 metrelik masanın ucuna oturtması ‘Omicron varyantı tedbiri mi, siyasi mesafe mi' tartışması yarattı.

Ukrayna krizinin ardından Rusya'yı ziyaret eden ilk Avrupalı lider olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova'da gördüğü muameleyle alay konusu haline geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransız konuğu için hazırladığı protokolle hem Avrupa ülkelerine hem de NATO ittifakına mesajlar verdi. İki lider Kremlin Sarayı'nda 5 saatlik uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme başlarken servis edilen görüntülerde, iki liderin birer ucunda oturduğu uzun masa görenleri şaşırttı.

UZAKTAN SELAMLADI

Masanın bir tarafında ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı'nı metrelerce uzaktan ve elleri cebinde selamlayan Putin'in gülümsemesi de dikkat çekti. Fransız diplomatik kaynakları, "Cumhurbaşkanı Macron, Putin'den o kadar çok uzakta oturdu ki birbirlerini tercümeyi dinlemek için verilen kulaklıklar aracılığıyla duydular" yorumunu yaptı.

NATO'YLA SAVAŞIRIZ

Putin ortak basın toplasında da sert bir tavır sergiledi. Ukrayna'nın NATO üyeliğinin asla kabul edilmeyeceğini belirten Putin, Kırım'ı geri almak için askeri yollara başvurması durumunda NATO ile savaşabileceklerini ima ederek, "Fransa dahil Avrupa ülkeleri Kırım'ın, Ukrayna topraklarına ait olduğuna inanıyor, biz de Rusya Federasyonu'nun bir parçası olduğuna. Eğer bu durum askeri operasyonlarla değiştirilmeye kalkılırsa Rusya ile NATO arasında bir çatışma olacaktır" dedi. Kritik ziyaret henüz gerçekleşmeden Kremlin Sözcüsü Peskov da, "Durum tek bir toplantıda belirleyici atılımlar beklemek için çok karmaşık. Görüşmede önemli bir atılımın yaşanmasını beklemiyoruz" açıklamasını yapmıştı.

HEYKELLE MESAJ VERDİ

Rusya lideri Putin'in, Macron'u selamlarken önünde durduğu Rus Çarı II. Aleksandr heykeli de Avrupa'ya mesajlar içeriyordu. Fransa'da Napolyon'un iktidarını kaybettiği sırada tahtta olan II. Aleksandr, Avrupa imparatorlarıyla anlaşma yaparak Rus tarihinde "Batı'ya yön veren çar" olarak biliniyor.

SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

Putin ile Macron'un Kremlin'deki 5 metrelik masada yaptığı görüşme, dünya basınının yanı sıra sosyal medyada da bir numaralı gündem oldu.

MACRON, PUTİN'İ İKNA ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Moskova'nın ardından Kiev'e geçerek Ukrayna Cum- hurbaşkanı Zelenski ile görüştü. Dünyada alay konusu olan Moskova temaslarıyla ilgili konuşan Macron, "Benim için mesele, tırmanışı önlemek ve yeni bakış açıları ortaya koymak için oyunu kilitlemekti. Bana göre bu amaca ulaşıldı" dedi. Macron "Putin'le görüşmemden şu sonucu çıkardım, Ukrayna'da gerilim daha fazla tırmandırılmayacak" dedi. Macron, Ukrayna lideriyle görüşmek üzere Kiev'e ulaştığında gazetecilere verdiği demeçte, bölgedeki tansiyon ile ilgili "Herhangi bir tırmanma olmayacağını anladım" dedi.

EMEKLİ GENERALLER PUTİN'E KARŞI

Sovyet yanlısı emekli general İvaşov, Putin'e açık mektup yayınladı, istifasını istedi.

Sovyet dönemi yanlısı politik tutumuyla tanınan Rusya Savunma Bakanlığı eski yetkilisi, Rusya Subaylar Konseyi ve Jeopolitik İşler Akademisi Başkanı emekli general Leonid İvaşov, geçen hafta Rus halkına ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hitaben bir açık mektup yayınlayarak, Ukrayna gerginliğine son vermesini ve istifa etmesini istedi.

RUSYA'NIN SONU OLABİLİR

Moskova yönetimini "Ukrayna'ya karşı güç kullanmanın büyük bir hata olacağı" konusunda uyaran İvanov, Ukrayna ve NATO'nun şu anda Rusya'yı tehdit etmediğini, aksine stratejik istikrarın korunduğunu, nükleer silahların kontrol edildiğini belirterek, "Şu an Rusya'yı tehdit eden tek şey ülke içindeki durumun hızla kötüleşmesi olur. Kullanılan bu tehdit dili anlamsız ve çok tehlikelidir. Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanımı, Rusya'nın bir devlet olarak varlığını sorgulatır ve Ukraynalıları bizimle sonsuza kadar can düşmanı yapar. NATO üyelerini savaşa zorlamış olacağız. En ağır ambargolar altında uluslararası toplumun paryası haline gelecek, dünya barışını tehdit eden ülkeler kategorisine gireceğiz. Rusya Devlet Başkanı, hükümeti ve Savunma Bakanı bu sonuçları anlamıyor olamazlar. Biz Rusya'nın rütbeli askerleri olarak Rusya Devlet Başkanı'ndan derhal bu savaş provokasyonuna son vermesini, Rusya'yı Batı karşısında yalnız bırakan bu suç politikasını sonlandırmasını ve Rusya Federasyonu Anayasası'nın 3. Maddesi gereği ivedilikle istifa etmesini talep ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE, KAFKASYA'YA GİRER

NATO üyesi Türkiye faktörüne de işaret eden İvanov'un, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, net olarak ülkesinin kimin tarafında savaşacağını açıkladı. Türk ordusuna ve donanmaya, Kırım ve Akyar'ı (Sivastopol) 'kurtarma' ve belki Kafkasya'ya girme emri verileceği tahmin edilebilir" ifadesi dikkat çekti. Mektupta, "Biz Rus subayları, Rusya Devlet Başkanı'ndan, Rusya'nın Batı'nın birleşik güçlerine karşı yalnız kalacağı bir savaşı kışkırtma politikasından vazgeçmeyi ve istifa etmeyi talep ediyoruz" ifadesi yer aldı.

SURİYE HAREKATLARINA KARŞIYDI

Şangay İşbirliği Örgütü'nün fikir babalarından olan İvaşov, Putin'in Ukrayna politikasından önce İsrail'le güvenlik anlaşmalarına karşı çıkmış ve "Bizim müttefikimiz Arap ülkeleri ve İran'dı. Şimdi onlara karşı Israil'le mi istihbarat paylaşacağız" diye sormuştu. İvaşov, Putin'in Suriye'deki iç savaştan "Mısır-İsrail gazının Türkiye üzerinden taşınmasını engelleyerek Avrupa'nın gaz tedarikçisi olma pozisyonunu güçlendirmek" amacıyla yararlandığı eleştirisini de yapmıştı.

İvaşov, Türkiye'nin Suriye'deki terörle mücadele harekatlarına karşı sert açıklamalar yapmasına rağmen, Türkiye'nin NATO ve Batı'dan uzaklaşarak Rusya'ya yaklaşması ve ŞİÖ'ye üye olmasına ilişkin tartışmalara ise destek vermişti.

BİDEN, ALMANYA'NIN YERİNE KONUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Rusya'ya, Ukrayna'yı işgale kalkışması durumunda ağır bedel ödetileceğini söyledi. Biden, Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşımak için inşa edilen "Kuzey Akım 2" projesi konusunda, ''Başbakan Scholz'den güvence aldınız mı? Almanya bu projenin fişini çekecek mi'' sorusuna, "Rusya işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz. Söz veriyorum, bunu yapacağız" şeklinde cevap verdi. ABD'nin Almanya ve diğer müttefik ve ortaklarıyla Ukrayna- Rusya krizine diplomatik çözüm arayışı içinde olduğunu belirten Biden, ''Rusya, Ukrayna'yı daha fazla işgal kararı alırsa, biz (karşılık vermeye) ortaklaşa hazırız, tüm NATO hazır" dedi.

KUZEY AKIM 2 ÇATLAĞI

Batı medyası Biden ve Scholz'un görüşmesine Rusya ve Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 anlaşmasının gölgesinin düştüğünün altını çizdi. Biden görüşmede, "Kuzey Akım 2 olmayacak. Projenin sonunu getireceğiz" derken Berlin'in ise buna sıcak bakmadığı belirtiliyor.