Belçika'da prenses askere alındı

Belçika Prensesi Elisabeth (21) 26 Eylül akşamı Kraliyet Askeri Akademisi'nde subay olacak, ancak tam eğitimi tamamlaması istenmiyordu.

Aksam.com.tr

Kraliyet Askeri Akademisi Belçika'nın savunma subaylarının eğitiminden sorumlu askeri üniversitesidir ve Brüksel'de bulunmaktadır

Geleceğin Belçika Kraliçesi subay yemini ederek "Kral'a bağlılık, Anayasa'ya ve Belçika halkının yasalarına itaat" sözü verecek.

Prenses Elisabeth, eğitimin sadece ilk tam yılını tamamlamasının yanı sıra, kayıt yaptırırken giriş sınavından da muaf tutulmuştu.

Kraliyet Sarayı ve Belçikalı bir Albay, basında yer alan açıklamalarında, buna rağmen Prenses'in herhangi bir ayrıcalıklı muamele görmediğini, ancak yüksek profilli statüsü nedeniyle gözetim koruması altında olduğunu iddia etti.

Prenses Elisabeth askeri eğitimine 2020 yılında başladı. 2022 yazında Akademi yaz kampına katıldı. Saray daha önce "Bu kamp müfreze komutanı eğitimine ve yaklaşık 30 kişilik bir müfrezeyi yönetmeyi öğrenmeye odaklandı" diye bildirmişti.

Prenses, 2021 yılında İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'ne bağlı Lincoln College'da üç yıllık Tarih ve Siyaset diploması için giriş sınavlarını geçti. Orada iki yıllık eğitimini çoktan tamamladı ve kısa bir süre önce son yılına başladı.

Saray'dan yapılan açıklamada, "Ancak Elisabeth düzenli olarak ülkemize dönerek, Majesteleri Kral ya da ailesiyle birlikte Belçika'nın kamusal yaşamına katılmaya devam ediyor" denildi.

İkinci sırada yer alan kardeşi Prens Gabriël (20) askeri eğitiminin ikinci yılına başladı. Giriş sınavına girmesi gerekiyordu.

Elisabeth, 26 Eylül 1980'de ordu subayı olan babası Kral Filip'in izinden gidiyor. Tüm eğitim programını takip etti ve F16 jetlerini uçurmasını sağlayan bir savaş pilotu olarak eğitildi, ancak şimdi helikopterleri kullanmayı tercih ediyor.

Belçika Kralı olduğunda, dört yıldızlı bir Generalliğe terfi etti ve Belçika Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı oldu.