Belarus'tan Polonya'ya tünel kazdılar

Belarus'ta eğitim gören çok sayıda Türkmenistanlı öğrenci, Ortadoğulu göçmenleri Polonya'ya kaçırmaya yönelik geniş çaplı bir operasyona karıştı.

Aksam.com.tr

Haberlere göre Türkmenistanlı kız ve erkek öğrenciler Irak, Libya, Yemen, Mısır, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelen insanları Belarus üzerinden Polonya'ya yasadışı yollarla taşıyor. Türkmenistanlı öğrenciler, göçmenleri gizlice taşımak için Polonya-Belarus sınırı boyunca bariyerlerin altından tüneller kazmakla suçlanıyor.

Bu göçmenler Polonya'ya girdikten sonra genellikle diğer Batı Avrupa ülkelerine geçiyorlar.

Hollanda merkezli Turkmen.news platformuna atıfta bulunan bağımsız Belarus yayın organı Nasha Niva, göçmen kaçakçılığı sürecinin neye benzediğini ayrıntılı olarak anlatıyor.

Öğrencilerin kaçakçılık operasyonu sofistike görünüyor. Yabancı grupları Polonya sınırına götürdükleri, demir bariyerlerin altını kazarak geçmelerine yardımcı oldukları ve daha sonra onları diğer tarafta bekleyen araçlara aktardıkları bildiriliyor. Çabalarının kanıtı, yardım ettikleri kişilerin çektikleri fotoğraflarda görülüyor. İşlerini tamamladıktan sonra Minsk veya Brest gibi şehirlere dönüyorlar ve bir Kürt elebaşı tarafından verilen 3.000 ila 4.000 dolar arasında değişen ödemeleri alıyorlar.

Turkmen.news'e göre, Belarus ve diğer ülkelerdeki Türkmen öğrencilerin çoğu, vizeleri çalışmaya izin vermediği için genellikle izinsiz çalışıyor. Türkmenistan'da ebeveynlerin yurtdışında okuyan çocuklarına gönderebilecekleri parayı sınırlayan katı mali kısıtlamalar nedeniyle, öğrenciler kendilerini sık sık istenmeyen ve zor işlere başvururken buluyorlar ve bu da bazen dersleri kaçırmalarına neden oluyor. Bu durumda, bir grup öğrenci insan kaçakçılığı işine girmekle suçlanıyor.

Türkmenistan'dan 8,000'den fazla öğrenci Belarus yüksek öğretim kurumlarında eğitim görüyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan bir Orta Asya ülkesi olan Türkmenistan, ifade özgürlüğü ve sivil özgürlüklerin ciddi şekilde bastırıldığı dünyanın en baskıcı rejimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Turkmen.news platformu Türkmen mülteciler tarafından işletiliyor ve merkezi Hollanda'da bulunuyor.