Belarus'a Putin'e destek olduğu için ceza yolda

Uluslararası Ceza Mahkemesi bu yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgaline karıştıkları gerekçesiyle tutuklama kararı çıkardı.

Aksam.com.tr

UCM, Putin'in Ukraynalı çocukların hukuka aykırı bir şekilde Ukrayna'dan Rusya'ya sınır dışı edilmesi ve nakledilmesi savaş suçundan sorumlu olduğunu söyledi. UCM, Putin'in bu suçlar için "bireysel cezai sorumluluk taşıdığını" belirtti. Benzer şekilde UCM, Lvova-Belova'nın da Ukraynalı çocukların zorla sınır dışı edilmesi ve Ukrayna'dan Rusya'ya nakledilmesinden sorumlu olduğunu duyurdu.

Uluslararası toplum bu eylemleri daha fazla soruştururken ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgalini kınarken, dünya diğer bireyleri de sorumlu tutmalıdır.

Örneğin, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko Rusya'nın savaşına dahil olduğu için cezalandırılmalıdır.

Geçtiğimiz ay Belarus'taki Kızıl Haç şok edici bir açıklama yaparak, STK'nın Ukraynalı çocukların Ukrayna'dan Belarus'a zorla nakledilmesi ve yerleştirilmesi sürecine dahil olduğunu belirtti. Örgüt, "Ukraynalı çocukların[Ukrayna'da]Rus işgali altındaki bölgelerden Belarus'a getirilmesinde aktif olarak yer aldığını" açıkça itiraf etti.

Bu ifşaat Avrupa'daki pek çok parlamenteri kızdırdı ve hatta bazıları UCM'ye Belarus lideri için tutuklama emri çıkarması çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentosu'nda kısa süre önce yapılan bir toplantıda, parlamento Belarus'un "Rusya'ya tabi olmasından" duyduğu endişeyi dile getiren bir bildiri yayınladı.

Açıklamada "Belarus, Ukrayna'da meydana gelen zararlardan ve işlenen suçlardan sorumludur" denildi. Üye devletler ve AB kurumları "[Ukrayna'da]insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırımdan sorumlu olan Belaruslu siyasi ve askeri liderlerin cezai kovuşturmaya tabi tutulması için uluslararası düzeyde gerekli tüm adımları atmalıdır."

UCM'nin daha önce Putin ve Lvova-Belova için tutuklama emri çıkarmasıyla birlikte, AP milletvekilleri ayrıca UCM'yi "Alexsandr Lukashenko için de benzer bir tutuklama emrini değerlendirmeye" çağırdı.

Belarus lideri daha önce masum olduğunu savunmuş olsa da kimseyi kandıramadı. Rusya'nın savaşına ne kadar müdahil olduğu herkes tarafından biliniyor.

Savaş başladığında Lukaşenko Putin'e Rus askerlerinin Belarus'a konuşlandırılması için izin verdi. Binlerce Rus askeri ülkede konuşlandı ve savaşın başında Belarus'u kuzey Ukrayna'yı işgal etmek için bir fırlatma rampası olarak kullandı. Belarus lideri ayrıca Rusya'nın Ukrayna'da kullanılmak üzere Rus savunma teçhizatı ve askeri donanımını Belarus'a taşımasına da izin verdi. Belarus ayrıca savaş için Rusya'ya malzeme de sağladı. Son olarak Rusya, Belarus topraklarından Ukrayna'ya füze ve hava saldırıları düzenledi ve bu eylem Lukashenko tarafından onaylandı.

Başka bir deyişle, Belarus Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına kendi askerlerini göndermemiş olsa da, Doğu Avrupa ülkesi savaş çabalarına yoğun bir şekilde dahil olmuştur. Sonuç olarak, Belarus savaşa dahil olduğu için cezalandırılmalıdır.