Bazum'a ‘vatana ihanet' suçlaması

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan darbeciler, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum hakkında delillerin toplandığını ve ‘vatana ihanetten' yargılanacağını açıkladı.

Akşam

Batı Afrika ülkesi Nijer'deki askeri darbe sonrası yönetime el koyan askeri cunta, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u gözaltına alarak, ev hapsinde tuttuğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. Darbeciler, yayınladıkları bildiri ile devrik lider Muhammed Bazum'u vatana ihanetten yargılayacaklarını açıkladı.

DELİLLER TOPLANDI

Vatanı Koruma Ulusal Konseyi Sözcüsü Amadou Abdourahmane tarafından okunan bildiride, Bazum'un vatana ihanet ve ülke güvenliğini tehlikeye atmak suçlamasıyla yargılanmasının istendiği kaydedildi. Bildiride, "Nijer hükümeti, devrik cumhurbaşkanı ve yerli ve yabancı suç ortaklarının, 'vatana ihanet' ve 'iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak' suçlarından ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılanması için gerekli delilleri toplamıştır" ifadesi kullanıldı. Bazı Batı Afrikalı siyasetçilerle bağlantılı lobilerin "geçiş hükümeti" hakkında yalan haberler yaydığına dikkat çekilen bildiride, bu durumun şiddetle kınandığı vurgulandı. Bildiride, uluslararası toplumun bazı unsurlarının da "devrik hükümet yetkilileriyle" dayanışma içinde olmasından duyulan memnuniyetsizliğe işaret edildi.

Nijer'in devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ev hapsinde tutuluyor.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Bazum'un sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Gözaltındaki Bazum'u ziyaret eden doktoru, zor koşullara rağmen sağlığının yerinde olduğunu söyledi. Fransız radyosu RFI'a konuşan doktoru, "Yaşam koşulları gerçekten çok zor. Hâlâ elektrik bile yok" dedi. Bazum, ailesiyle birlikte sarayının bodrum katında tutuluyor.

DİYALOĞA YEŞİL IŞIK

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cuntanın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ile (ECOWAS) diyalog kurmaya açık olduğu belirtildi. Nijerya'daki Vahhabi ve Ticani tarikatlarından oluşan ortak heyet, cunta lideri Tchiani ile görüştü. Tchiani'nin ECOWAS ile diyalog kurmayı kabul ettiği açıklandı.