Batılı ülkeler 24 Haziran'daki seçime karşı bir oldular

Batılı ülkeler, 16 Nisan’daki referandumda olduğu gibi 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan karşı birleşti. Türk hükümetinin temsilcilerinin Avrupa’da seçim çalışması yapması yasaklandı.

1

ERDOĞAN DÜŞMANLIĞINDA BİRLEŞTİLER

Türkiye, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için sandık başına gidecek. AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’yı titretiyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülkü büyük korku yaşıyor.

TARAFLARINI SEÇTİLER 

İlk tepkiler ise Avusturya, Almanya ve Hollanda’dan geldi. Türkiye yapılacak seçimler öncesi haçlı ittifakı tarafını seçti. Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “Avusturya’daki seçim kampanyalarına izin vermeyeceğiz” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını istemediğini sık sık dile getiren Kurz, Türk siyasi partilerinin seçim kampanyası etkinliklerine engel olacağını söyledi. Alman basını, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yeni seçimlere kadar mevkidaşı Erdoğan'ı kabul etmeyeceğini yazdı.

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR 

Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir, Türk hükümetinin olası bir etkinlik talebine karşı net bir tutum sergilemesini istedi. Başbakan Angela Merkel'in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer de Türkiye'de partilerin düzenleyeceği seçim kampanyalarının Almanya'ya taşınmaması gerektiğini söyledi. PKK ve FETÖ’nün yuvalandığı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'li bakanların 24 Haziran'da Türkiye'de yapılacak erken genel seçim öncesinde ülkesinde propaganda yapmasının, “kamu düzeni için tehdit oluşturacağını” söyleyerek Türk politikacılarının kampanya talebini, “istenmeyen bir durum” olarak değerlendirdi.

GURBETÇİLER AYAĞA KALKTI 

Hollanda Başbakanı Rutte, Türk hükümeti üyelerini Hollanda'da görmek istemediklerini söyleme cüretinde bulundu. Rezil açıklama, ülkedeki yarım milyonu aşkın gurbetçiyi ayağa kaldırdı. Türkiye’de karşı topyekûn harekete geçen Avrupalı siyasiler, halkın özgürce siyasi tercihlere bulunması engellemek için elinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden zaferle çıkma ihtimaline karşı paniğe kapılan Batı’nın adayının kim olacağı ise merak konusu oldu. 

GEÇEN SENEDEN DERS ALMADILAR

Hollanda, Avusturya ve Almanya, geçen yıl Mart ayında Türkiye’de anayasa değişikliği referandumu için propaganda çalışması yapmak isteyen Türk hükümet üyelerine izin vermemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmemiş, Almanya'dan karayoluyla Rotterdam'a geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da, “istenmeyen kişi” ilan edilerek, polis eşliğinde sınır dışına çıkarılmıştı ve bu durum Hollanda ile ilişkilerde diplomatik krize yol açmıştı. Türkiye’ye karşı Avusturya’da geçen sene bir yasa yürürlüğe girmişti. Bu yasa kapsamında, Viyana hükümetine yabancı ülkelerin siyasi buluşmalarına müdahale etmesinin önü açılmıştı.

Hollanda polisi, Türk vatandaşlarına köpeklerle birlikle sert müdahalede bulunmuştu.

ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANACAK

Geçen yılkı referandum sürecinde hem Türkçe hem Almanxa sayfalar hazırlayarak ‘hayır’ propagandası yapan Alman Der Spiegel dergisi, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zafer kazanacağını okuyucularına duyurdu. Ülkenin en çok satan haftalık siyasi dergisi haberinde, “Muhalefet zayıf, Erdoğan ise seçimi kazanacak üstünlüğe sahip” yorumuna yer verdi.

(Güneş)