Batı taşınıyor, Afgan kırılıyor

ABD, Almanya, Fransa gibi ülkeler Kabil Uluslararası Havalimanı'ndan yüzlerce diplomat ve vatandaşını tahliye etti. Ülkeden çıkmak isteyen 17 Afgan ise yaralandı.

Taliban'ın Kabil'î de ele geçirmesiyle hayatları tehlikeye giren Avrupalı diplomat ve görevlilerle onlara yardımcı olan Afgan vatandaşların Afganistan'dan tahliyesi dün de sürdü. Almanya 130 vatandaşını taşırken ABD, Fransa, İngiltere ve Kanada'nın da çeşitli uçak ve helikopterlerle tahliyelere devam ettiği görüldü.

'DAĞILIN' ÇAĞRISI

Ancak Taliban'dan kaçan sıradan Afganlar ise bu kadar şanslı değildi. NATO dün Kabil Havaalanı'nda çıkan izdihamda en az 17 kişinin yaralandığını duyuruldu. Ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlara pasaport ve vizeleri olmadığı sürece havaalanı çevresinde toplanmamaları konusunda çağrı yapıldı.

PENTAGON TAHLİYE ETTİ AMA SAYISINI BİLMİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kabil'deki Büyükelçilik personelinin tahliyesinin tamamladığını söyledi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kesinlikle binlerce Amerikalı olduğunu düşünüyoruz. Kabil yakınlarında en iyi tahminin 5 ila 10 bin arasında olduğunu söyleyebilirim." dedi.

MİLYAR DOLARLIK TEÇHİZAT BIRAKTILAR

ABD 20 yıllık işgalinin ardından Afganistan'dan çekilirken, zamanında sosyalizme karşı destekleyip donattığı Taliban'a şimdi de 83 milyar Dolarlık harcamayla eğitilmiş ve donatılmış bir ordu bıraktı. ABD ordusu 2001 yılından bu yana Afganistan'daki askeri, eğitim ve altyapı çalışmaları için toplamda 837 milyar dolar para harcamıştı.

AB MERKEZLERİNDE PROTESTOLAR

Almanya'da düzenlenen protestolarda binlerce kişi, "Afganistan güvenli değil", "Yerimiz var", "Afganları öldürmeyi durdurun" yazılı pankartlar taşıdı. İtalya'nın başkenti Roma ve Brüksel'de de Afganların ülkeye kabul edilmesi çağrıları yapıldı.