Başkan Trump'a rağmen yeni yaptırım tasarısı

ABD Başkanı Trump’ın, “Yaptırım arayışım yok” açıklamasının üzerinden sadece birkaç saat geçmesinin ardından Cumhuriyetçi senatörler Kongre'ye tasarı sundu. 

ABD’de Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd Young, Başkan Donald Trump’ın “Türkiye için yaptırım arayışım yok” açıklamasının hemen ardından yaptırım uygulanması için karar tasarısı sundu. Reuters’ın ele geçirdiği karar tasarısının taslağında, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın alması “ABD’nin güvenlik hakkına doğrudan ve büyük bir tehdit” olarak tanımlanıyor. 

CAATSA’ya vurgu 

Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda Türkiye’ye ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında belirlenen yaptırımların tamamen uygulanması’ öngörülüyor. Senatörler ayrıca, Trump yönetimine ‘Rusya’nın oluşturduğu tehdidin değerlendirilmesi ve Türkiye’nin daimi NATO üyeliğinin gözden geçirilmesi için NATO’ya toplantı talebinde bulunması’ çağrısı yapıyor. Senato’nun Dıilişkiler Komitesi’nden Demokrat Senatör Bob Menendez de, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmanın yeterli olmadığını ifade ederek “Yasalar açıkça ‘Rusya’nın savunma ve istihbarat sektörleriyle ‘önemli işlemler yapanlar’ için cezalar öngörüyor, bu da açıkça S-400 sisteminin teslimatını da içerir” dedi.

Cumhuriyetçilere Türkiye randevusu

ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye ve S-400 konusunu görüşmek üzere önde gelen bazı Cumhuriyetçi senatörleri Beyaz Saray’a davet ettiği bildirildi. Washington Post'un haberine göre, görüşme salı günü yapılacak.

'NATO tehlikede'

TImes'a konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasıyla NATO’nun on yıllar boyunca yaşamadığı büyüklükte bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman "ABD-Türkiye ilişkileri ciddi bir krize sürükleniyor, derin ve uzun sürecek bir kriz olacağından şüpheleniyorum. Türkiye önemli bir ülke. Tam demokratik bir Türkiye, ABD ve NATO’nun güçlü bir müttefiki olabilir ve olmalıdır da” dedi.