1
İngiliz yayın kurumu BBC’nin haberine göre, bu durumda Başkan hemen güvenli bir yere veya diğer bir ismiyle nükleer saldırılara karşı inşa edilen ‘’nükleer sığınaklara’’ intikal edecektir.
Beyaz Saray’ın altında sığınak bulunuyor
ABD Başkanı’nın yetki alanında bulunan nükleer sığınakların varlığına işaret edilen haberde, bunlardan birinin 1950’li yıllarda inşa edildiği ve doğrudan Beyaz Saray’ın altında yer aldığı belirtiliyor. Diğer sığınak ise ABD’nin Virginia Eyaletinde Blue Ridge dağında bulunuyor.
Amerikan Başkanı’nın Florida Eyaletine bağlı Mar Lago kentinde yer alan Palm Beach’ta ilkel bir nükleer sığınağı bulunuyor.
Trump, sığınağını 1985 yılında satın aldı
Trump, Mar Lago kentindeki nükleer sığınağı 1985 yılında satın aldı. Yerin altına kök salan binanın yapımında çelik ve beton kullanılmış.
BBC’ye göre soğuk savaş döneminde ABD’nin birçok yerinde sığınaklar inşa edilmiş. Dağlarda veya adalarda bulunan Başkanlık sığınakları ise bunlara örnek olarak verilebilir.
Halkın kafası karışık
ABD Başkanı’nın sığınak hikayesi bazıları tarafından ABD’de nükleer savaş çıkacağı ihtimali olarak görülürken, bazıları ise ABD’de yaşanacak olası bir nükleer savaş durumunda neler olabileceğini hayal edemiyor. Ancak bu durumdan etkilenen bazı vatandaşlar sığınak inşa etmeye başladı.
‘Yer Altında Bir Millet’ Kitabının yazarı Kenneth Rose, ABD’de bulunan sığınakların arka planına dair ‘’ABD kültüründe sığınaklar, devasa bir nükleer patlamanın ve aşırı sıcaklığın habercisidir. Bu ikisi karşısında kullanılacak savunma tamponu da yok’’ ifadelerini kullandı.
Başkanın kurtarılması yeterli olmayabilir
BBC’ye göre, şayet ülkeye yönelik bir nükleer saldırı gerçekleşirse ABD Başkanı kurtulsa dahi kendi şahsını kurtarmasının yanında bir de milletini yönetmesi için güvenli bir yere geçmesi gerekecek.
11 Eylül saldırılarında bir süre sığınaklarda kalan ABD Deniz Piyadesi Robert Darling, ‘’Yetkililer böyle bir durum söz konusu olduğunda ABD Başkanı’nı ve beraberinde yönetimin başındaki önemli kişileri güvenli bir şekilde sığınaklara ulaştırmak için bir organizasyon tertip etmişler’’ dedi.
Darling, öyle bir durumda ABD Başkanına eşlik edecek kişilerin çok sınırlı sayıda olduğunu vurguladı.
ABD-Kuzey Kore gerginliği sığınakları gün yüzüne çıkardı
ABD’nin Manhattan şehrinde sokağın birinde, üzerinde nükleer sığınak yazılı bir bina bulunuyor. 1936 yılında inşa edilen bu geçici sığınak 1950’li yıllarda Sovyetlerin olası bir nükleer saldırısı karşısında kullanılmış.
1945-1953 yılları arasında ABD Başkanlığı koltuğunda oturan Başkan Harry Truman, 1950’li yıllarda Amerika’da kurulan sığınakları denetleyen ilk isim olmuş.
İstatistiklere göre, eğer Japonya’nın Nagazaki kentinde bu gibi sığınaklar olsaydı, ABD’nin gerçekleştirdiği nükleer saldırıda hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u kurtulacaktı.
Ülkenin vazgeçilmez gündemi sığınaklar
Beklenenin aksine, sivillerin karşı koyabileceği bir nükleer saldırı olsa bile, nükleer sığınaklar hakkında konuşmak ülkenin vazgeçilmezi olmuş. Massachusetts Üniversitesi Tarih Profesörü Christian Abe ise bu duruma ‘’nükleer vatandaşlık’’ ismini vermiş.
Amerikan Hükümeti zamanında yetkilileri için ülkede nükleer sığınaklar inşa etmiş. 1960’lı yıllarda Amerikalı yetkililer Kaliforniya eyaletindeki sığınakları denetlerdi.