Başkan Erdoğan'ın dediği gibi oldu... Birleşmiş Milletler'de ‘kınama cümbüşü'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'yı kınayan bildiriyi görüştü. 5 daimi üyeden biri olan Rusya kararı veto etti. 43 ülke Rusya'nın işgalini kınarken somut karar alınamayan toplantı Başkan Erdoğan'ın önceki gün dediği gibi ‘kınama cümbüşü'ne döndü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması tasarısı Rusya tarafından veto edildi. Beş daimi üyesinden birinin de Rusya olduğu BMGK'da üyelerden herhangi birinin veto kararı, kararın uygulanmamasına yetiyor. Konseydeki oylamada, karar tasarısına 11 "evet" çıkarken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Rusya tasarıya "hayır" diyerek veto yetkisini kullandı.

ÇEKİLME KARARINA VETO

ABD ve Arnavutluk tarafından konseye sunulan tasarıda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınanıyor ve derhal Ukrayna topraklarından geri çekilmesi talep ediliyordu. BMGK'nın 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor. BMGK'da herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla 15 toplam üyeden en az 9'nunun onayı gerekiyor.

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR

Başkan Erdoğan önceki gün NATO toplantısı öncesinde, "NATO konusunda liderlerin açıklamaları çok net. Bu iş kınama cümbüşüne dönmemeli. Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi" demişti. Başkan Erdoğan her fırsatta BMGK'nın 5'li yapısının adaletsizliğine de dikkati çekerek, "Dünya 5'ten büyüktür" ifadesini kullanıyor.

DÜNYA BİZİMLE BİRLİKTE

Oylama sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Rusya Kiev'e saldırmaya devam ederken, karar taslağı eşi görülmemiş sayıda BM üye devleti tarafından ortaklaşa destekleniyor. Bu kanıtlıyor ki dünya bizimle, gerçek bizimle, zafer bizim olacak" dedi.

43 ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Güvenlik Konseyi üyesi olmayan 43 ülkenin daimi temsilcisiyle birlikte ortak bildiriyi okudu. Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde tasarıyı destekleyen diplomatlarla birlikte kuliste Ukrayna bayrağı açtı. Güvenlik Konseyi'ndeki oylama sonrasında söz verilen Kyslytsya, konuşması sırasında Rusya'nın başlattığı saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına tüm salonu bir dakika sessizliğe davet etti.

ASKERLER HEMEN KIŞLASINA DÖNMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nin ardından "askerlerin kışlalarına dönmesi" çağrısında bulundu. Guterres New York'taki, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "BM savaşı durdurmak için uğraştı ama bugün bu amaca ulaşamadı" dedi. Guterres, "Asla pes etmemeliyiz, barışa şans vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

BM'DEN YARDIM FONU

Antonio Guterres, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde BM'nin Ukrayna'ya insani yardımı sürdüreceğini vurguladı.BM'den yapılan açıklamada, "Guterres, Zelenskiy'i BM'nin Salı günü Ukrayna'da insani yardım operasyonları için bir fon açacağı konusunda bilgilendirdi" ifadesine yer verildi.