Başkan Erdoğan: Desteğini çek, ateşkes olsun

İsrail'in Gazze'de başlattığı katliamların ardından ABD Başkanı Biden ilk kez Başkan Erdoğan'ı telefonla aradı. Erdoğan “İsrail'e desteğinizi çekin, ateşkes sağlansın” dedi.

Başkan Erdoğan, kendisini telefonla arayan ABD Başkanı Joe Biden ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Gazze'de yaşanan insanlık dramına bir an önce dur denilmesi gerektiğini, ABD'nin İsrail'e yönelik kayıtsız şartsız desteğini çekmesinin ateşkesi hızlı bir şekilde sağlayabileceğini belirtti. Erdoğan, hem dünya hem ABD kamuoyunun bu talebi son günlerde daha yüksek sesle dile getirdiğini ve bir an önce bölgede kalıcı ateşkesin sağlanmasının ABD'nin tarihi sorumluluğu olduğunu vurguladı.

'KÜRESEL SONUÇLARI OLUR'

İsrail'in saldırılarının derinleşmesi ve uzamasının, bölgesel ve küresel olumsuz sonuçları olabileceği konusunda uyaran Başkan Erdoğan, Türkiye'nin önerdiği garantörlük mekanizmasının kurulması, verilen sözlerin tutulması ve 1967 sınırları temelinde bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne sahip, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasının en makul ve kalıcı çözüm olduğunu ifade etti.

'BİDEN TAKDİR EDİYOR'

Görüşmede, İsveç'in NATO üyeliği ve F-16 konuları da ele alındı. Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Sayın Başkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine ayırdığı süreyi takdir ediyor" dedi. Kirby "Türkiye'deki F-16'ların modernizasyonu programını desteklemeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı. Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşü "Biden ararsa konuşmamız gerekenleri konuşuruz" demişti.