Başbakanlık gitti

Seçimlerde işgal vaatleri tutmayan İsrail Başbakanı Netanyahu, gerisinde kaldığı rakibine kendi önderliğinde koalisyon çağrısında bulundu. Rakibi Gantz ise “Başbakan ben olurum” yanıtını verdi.

İsrail’de düzenlenen genel seçimlerde Likud çoğunluğu elde edemeyince parti lideri Başbakan Binyamin Netanyahu, en yakın rakibi merkez sol ittifakı Mavi-Beyaz ittifakının başındaki emekli Korgeneral Benney Gantz’a büyük koalisyon önerisinde bulundu. Netanyahu ayrıca Gantz’a hitaben, “Halk bizden sorumlu bir şekilde davranmamızı, işbirliği içerisinde çalışmamızı bekliyor. Üçüncü kez seçime gitmeyelim. Bugün görüşelim ve geniş katılımlı ulusal koalisyon kurmak için yol alalım” dedi ve başbakanlık koltuğuna da dönüşümlü olarak oturmayı teklif etti. Daha önce Netanyahu’yla koalisyona gitmeyeceğini açıklayan Gantz ise Netanyahu’nun çağrısına kendi başbakanlığını şart koşarak yanıt verdi. 

DAYATMALARA TOKUZ 

Gantz, İsrail Merkez Seçim Komisyonu’nun açıkladığı son verilere göre, partisinin seçimi önde götürdüğünü hatırlatarak, “Şu ana kadar açıklanan sonuçlar, seçimi Mavi-Beyaz’ın kazandığını ortaya koydu. Benim başbakanlığımda geniş katılımlı ulusal birlik hükümeti kuracağım” ifadelerini kullandı. Koalisyon hükümeti kurmak için, meclise girmesi kesin gözüyle bakılan tüm partilerle görüşebileceklerini vurgulayan Gantz, “ancak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceklerini” söyledi. 

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Netanyahu, Gantz’ın görüşme talebine yanıt vermemesine ilişkin, “Şaşırdım ve şu anda Gantz hâlâ görüşme çağrımı yanıtlamadığı için hayal kırıklığına uğradım” dedi. Eski İsrail Savunma Bakanı ve koalisyon görüşmelerinde kilit role sahip olması beklenen İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman, ise Netanyahu’nun meclise giren 3 sağ partiyle koalisyon görüşmelerine tek blok halinde katılmayı öngören mutabakatı imzalamasına tepki gösterdi. Liberman, “Siyasi manevraları, dalavere ve hileyi bırak. Gel otur, Sen, (Netanyahu), Benny Gantz ve ben İsrail devletinin geleceği için geniş katılımlı liberal birlik hükümetini kuralım” dedi.

GANTZ SAYIMDA 2 PUAN ÖNE GEÇTİ

Oyların şu ana kadar yüzde 97’si sayıldı. Mavi-Beyaz’ın milletvekili sayısı 33’e yükselirken, Likud Partisi ise 31’de kaldı.

WASHINGTON DA YALNIZ BIRAKTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail seçimleri ile ilgili düşünceleri merak edilirken dün muhabirlerin Trump’a Netanyahu’dan seçim sonuçlarıyla alakalı bir telefon alıp almadığı sorulması üzerine “Bizim ilişkimiz İsrail’le” vurgusunu yaptı. ABD Başkanı’nın bu cevabı ‘Trump Netanyahu’yu sattı’ yorumlarına sebep oldu. Seçim günü Netanyahu yanlılarının Trump yanlısı pankartlar açmalarının ardından Trump’ın bu yaklaşımı ise dikkat çekti.