IKBY Başbakanı Barzani: Bağdat, hepimizindir

Barzani, Irak’taki siyasi süreci boykot çağrılarına yanıt olarak şu cevabı verdi, “Bağdat, hepimizindir, orada siyasi olarak rol oynamamız lazım.”

1

Barzani, Kürtlerin çekincelerini hesaba katmadan, “Kürdistan vatandaşları İbadi’nin sözüne güvenerek, elimizden geleni yaptık. Ancak şu ana kadar hiçbir şey gerçekleşmedi” dedi.

Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Rudaw, Kürdistan Bölgesi Bakanlar Konseyi toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısına katılan Neçirvan Barzani’nin şu sözlerini aktardı: “Kürtlerin taleplerini dikkate almadan bütçenin onaylanmış olmasına üzülüyoruz. Bütçeyi onaylamak sadece mali konularda değil, ortaklık ilkesine de aykırıdır. Irak’taki durum çoğunluk ve azınlık ilkeleri çerçevesinde yasaları geçme durumuna geldi.”

Anlaşma, pratiğe dönüşmedi

Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Denetimin tamamlanıncaya kadar Kürdistan çalışanlarının maaşlarını ödemek için mali bir ön ödeme göndermek ilkesini kabul etmiştik, ancak bu henüz pratik bir anlaşmaya dönüşmedi. Bağdat, Kerkük’teki Havana ve Bay Hasan petrol sahalarını Kürdistan bölgesindeki petrol boru hattı yoluyla ihraç etmesini önerdik. Ancak bu henüz yürürlüğe girmedi” açıklamasında bulundu.

‘Güçlü bir Kürdistan Bölgesi ne demek’

Barzani, “Amerikalı yetkilileri görürseniz mesajınız ne olur” sorusuna ise şu yanıtı verdi;

“Amerikalı yetkilileri görürsem, ‘Güçlü bir Kürdistan Bölgesi ne demek’ diye soracağım. Onlara ‘Güçlü Kürdistan Bölgesi’ni destekliyoruz’ ifadelerini hatırlatarak, yürüttüğünüz politikaya göre şu an güçlü bir Kürdistan Bölgesi var mı diye soracağım.”

“Kürdistan halkının çıkarları yok sayıldı”

Başbakan Barzani konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bağdat’la ortaklık yapmaya kararlıyız, ancak bütçenin kabul edilmesi Bağdat’ın bu ortaklığa olan bağlılığından yoksun olduğunu ve Kürdistan halkının çıkarlarını göz ardı ettiğini gösteriyor.”

Cumhurbaşkanı Masum, tavır koymalı

Başbakan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un Kürtler dahil, bütün vatandaşların haklarını savunması gerektiğini belirterek, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve halkı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yasayla ilgili tavır koymasını bekliyor” dedi.

“Ortaklık ve uzlaşı esasına göre hareket edilmeli”

Irak’ın 2003’ten sonra ortaklık esasına göre kurulduğunun altını çizen Başbakan Barzani, sözlerine şunları ekledi;

“Anayasaya göre hareket edilmesi gerekiyor. Anayasa bütün sorunlara çözüm sunuyor. Irak’ın bugün yaşadıkları, büyük bir bileşenin (Kürtlerin) gözardı edilmesinden kaynaklanıyor. Bu ülkede gerçekten istikrarın sağlanmasını istiyorsak bütün bileşenlerin hakları eşit sağlanmalı, ortaklık ve uzlaşı esasına göre hareket edilmeli.”

Barzani, sorunların çözümü konusunda halen ümitli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi;

“Bağdat ile sorunların çözümü konusunda ümidimi yitirdiğimde, açık bir şekilde Kürdistan halkıyla bunu paylaşacağım. 2003’te ümitli bir şekilde Bağdat’a döndük. Irak’ın birliği ve toprak bütünlüğü uğrunda elimizden geleni yaptık. 2003’te Kürdistan halkına parlak bir gelecek inşa etmek ümidiyle Bağdat’a geri döndük.”

“Kimin güçlü kimin zayıf olduğu mantığı sonlandırılmalı”

“Uygulanması gereken bir anayasamız var. Bu uygulanmalı” diyen Barzani, şu ifadeleri kullandı; “Irak, kendi içinde ve komşularıyla refah içinde yaşamak istiyorsa sorunlar uzlaşı ve diyalog masasında çözülmeli. Irak denilen bu ülkenin geleceği için bir ufka sahip olunmalı. Kimin güçlü kimin zayıf olduğu mantığı sonlandırılmalı.”

IKBY Başbakanı Barzani; “İbadi ile görüşmelerimiz çok iyi geçti ve seçimlerden önce mümkün olan en kısa sürede maaşlar ve havaalanları sorunlarını çözmeyi önerdik. Irak Başbakanı ile sürekli temas halindeyiz” şeklinde konuştu.

(Şarku'l Avsat)