Barzani’nin ateşle imtihanında son 24 saat

IKBY Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen bölgesel istikrarı bozacak olan bağımsızlık referandumunda geri adım atmadı. Ateşle oynayan yönetimin referandumu yarın.  

1

 Osman Nuri Cerit/ANKARA

Türkiye’nin sınır ötesi operasyon da dahil tüm önlem ve yaptırımları masaya yatırmasına, ayrıca kırmızı çizgisi olduğunu belirtmesine rağmen Barzani, tüm dünyayı karşısına alarak bölgede taşları yerinden oynatacak bağımsızlık referandumunu başlatmak üzere. Birleşmiş Milletler de Ortadoğu’da tüm istikrarın ve terörle mücadelenin referandum ile yara alabileceğini belirtmişti. BM, sığınmacıların da risk altında olduğunu vurgulamıştı.

ERTELENEBİLİR SÖYLENTİSİ 

Dün öğle saatlerinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden bir heyetin Bağdat’a giderek merkezi yönetimle bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Referandumun son anlarda iptal edilebileceğine dair söylentiler yaratan başka bir gelişme ise IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin referandumla ilgili nihai kararını açıklayacağı ve dün yapıulması planlanan basın toplantısının ertelenmesi oldu. 

İLK OYLAR ÇİN’DEN 

Referandum için ilk oylar Çin’den kullanıldı. IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi Genel Veri Müdürü Karwan Celal, dün yurtdışında yaşayanların elektronik oy vasıtasıyla oylarını kullandığını ve ilk oyların saat farkından dolayı Çin’de kullanılmış olduğunu belirtti. 

ANKARA’YA KRİTİK ZİYARET 

IKBY’nin bağımsızlık referandumuna karşı çıkan ve Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulmasını istemeyen Türkiye, İran ve Irak’ın Genelkurmay Başkanları arasında bir görüşme trafiği başladı. Dün Irak’ın Genelkurmay Başkanı Osman Gamimi, Genelkurmay Başkanı Orgenerel Hulusi akar’la görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Gamimi ile Akar’ın görüşmede gayrımeşru referandumu ele aldıkları belirtildi. Akar da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Ekim’de İran ziyareti öncesinde bu ülkenin Genelkurkmay Başkanı Tümgeneral Bakıri ile görüşecek. 

MUHALEFETTEN ‘ERTELENDİ’ İDDİASI

IKBY’nin ana muhalefet partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), referandumun ertelendiğini iddia etti. Celal Talabani’nin oğlu KYB Genel Sekreteri Pavel Talabani, KYB’nin resmi sitesinden ABD ve diğer ülkelerin sunduğu çözümün en iyi çözüm olduğunu ve değerlendirileceğini, referandumun ise ertelendiğini açıkladı. Ancak bir süre sonra açıklama kaldırıldı ve iddia yalanladı.  

Peşmergenin maaşı ABD’den

ABD bu sene için belirlediği 700 milyar dolarlık savunma bütçesinin 60 milyar dolarlık kısmıSuriye, IKBY, Irak ve Afganistan’daki askeri harcamalar için kullanılacak. Bunun 360 milyon dolarının ise DEAŞ’la mücadele adı altında 35 bin Peşmerge’ye ödeneceği belirtildi. 

SINIR TATBİKATI YÜKSELTİLDİ

Irak sınırında Silopi-Habur bölgesindeki tatbikat 6. gününe girdi. Askeri kaynaklar, tatbikata ilave birlik katılımı yapıldığını, böylece tatbikatın ‘İkinci safhaya’ yükseltildiğini söylediler.