HABER MERKEZİ
ABD ile İran imzalanan iki haftalık geçici ateşkesten sonra taraflar bugün Pakistan'da bir araya gelecek. Barış düğümünü nükleer çalışmalar ve Hürmüz Boğazı çözecek.
Pakistan'ın başkenti İslamabad, bugün önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Pakistan'ın arabuluculuğu sayesinde 40 gün süren ABD-İsrail ile İran savaşında iki haftalık geçici ateşkes ilan edilmişti. Bugün de taraflar barış için ortak masada buluşacak. ABD heyetine Başkan Yardımcısı JD Vance başkanlık edecek. Heyette Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner'ın da yer alacağı belirtildi. İran tarafını ise Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ile Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi temsil edecek. Toplantıda ele alınacak konu başlıkları ise 10 maddede sıralansa da iki tarafın önceliği farklı.
İRAN'DAN İKİ ÖN ŞART
İran tarafı, barışçıl amaçlı zenginleştirilmiş uranyum çalışmalarına müdahale edilmemesini şart koşuyor. ABD üslerinin İran'a karşı kullanılmamasını istiyor. Hürmüz Boğazı'ndaki egemenlik hakkının tanınmasını, geçişlerden alınacak ücretin İran'ın savaş hasarlarının giderilmesinde kullanılacağını söylüyor. Galibaf, "Lübnan'da ateşkesin sağlanması ve müzakereler başlamadan önce İran'ın bloke edilen varlıklarının serbest bırakılması. Bu iki konu mutlaka gerçekleştirilmelidir" dedi.
KRİTİK KONU HÜRMÜZ
ABD tarafı ise, İran'ın nükleer silaha sahip olmayacağını taahhüt etmesini istiyor. Uzun menzilli füze üretimini durdurmasını da istiyor. Hürmüz Boğazı'nın uluslararası kullanıma açık olacak diyor. Hizbullah gibi örgütlere desteğin kesmesini istiyor.
İRAN OYUN OYNAMAMALI
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İslamabad'a hareketinden önce "Müzakereleri dört gözle bekliyoruz. Olumlu geçeceğini düşünüyorum. İyi niyetlilerse biz de aynı şekilde davranacağız. Eğer bize oyun oynamaya kalkarlarsa, müzakere ekibinin pek de hoşgörülü olmadığını görecekler. Başkan bize oldukça net yönergeler verdi ve bakalım nasıl gidecek" açıklaması yaptı.