Balık yakaladılar: Guiness Rekorlar kitabına girdi

Wonders of the Mekong'a göre, geçen yıl Mekong Nehri'ndeki Stung Treng eyaletinin Koh Preah komününde bulunan 300 kg'lık dev tatlı su vatozu Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın kaydedilmiş en büyük tatlı su balığı olarak resmen tanındı.

Aksam.com.tr

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından desteklenen bir koruma grubu olan Wonders of the Mekong, geçen yıl Mekong Nehri'ne bırakmadan önce Boramey adlı vatoza akustik bir etiket taktı.

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, "Serbest bırakılmasından bu yana, akustik etiketleme sistemimiz aracılığıyla bu muhteşem vatoz hakkında, nesli tükenmekte olan bu türü korumamıza yardımcı olacak çok değerli bilgiler topladık" denildi.

Balıkçılık İdaresi'nin (FiA) Stung Treng il kantonundan yetkililer, Haziran 2022'de balıkçılar tarafından yakalanan vatozu ölçmek için Wonders of the Mekong ve Kamboçya İç Su Balıkçılığı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nden (IFReDI) bir ekiple birlikte çalıştı.

Örnek, başından kuyruğunun sonuna kadar 3,98 m ve 2,2 m genişliğindeydi. Ağırlığı ise 300 kg'dı. Ölçümler tamamlandıktan sonra akustik bir hedef arama etiketi takıldı ve doğaya geri bırakıldı.

Kamboçyalı bir biyoçeşitlilik araştırmacısı olan Sok Vichea, Krallığın 15 tür tatlı su ve okyanus vatozuna ev sahipliği yapmasına rağmen, dev tatlı su vatozunun neslinin neredeyse tükendiğini ve Mekong'da çok az sayıda kaldığının bilindiğini açıkladı.

Bu türün Mekong dev kedi balığı (Pangasianodon gigas) ve Mekong dev ozanı (Catlocarpio siamensis) ile birlikte Mekong'da yaşadığı bilinen üç dev balıktan biri olduğunu söyledi.