Bakan Işık: Katar ile ilişkilerimize müdahale edilmemeli

Dört Arap ülkesinin Katar’a gönderdiği 13 maddelik talep listesinde Türkiye’nin askeri üssünün kaldırılması da yer aldı. Bakan Işık, bu talebi eleştirdi.

Katar'a ‘terörizmi desteklediği' iddiasıyla yaptırımlar uygulamaya başlayan dört Arap ülkesi, Doha'ya, aralarında Katar'daki Türkiye'nin El Rayyan askeri üssünün kapatılması talebinin de yer aldığı 13 maddelik bir liste yolladı. Bu dört ülke Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır. Aracı olarak listeyi ileten ülke ise Kuveyt. 

GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORUZ 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise henüz Türkiye’ye iletilmiş resmi bir talep olmadığını vurguladı. Işık, buna karşın, böyle bir talebin ikili ilişkilere müdahale anlamı taşıyacağını ifade etti. Katar'daki Türk askeri üssünün hem Katar'ın hem de bölgenin güvenliği için önemli olduğunun altını çizen Işık, "Orada bölgenin güvenliğinden taviz verme bir çelişki de oluşturabilir" diye konuştu. 

ANLAŞMA DEVAM EDECEK 

"Katar'da büyük bir Amerikan üssü de var, Türk askeri üssünün kapatılması neden şartlar içinde?" sorusu üzerine Işık, bunun biraz da ülkeler arasındaki güç ilişkisinin bir tezahürü olabileceğini ifade etti. Işık, "Askeri anlaşmanın yeniden masaya getirilme ihtimali var mı?" sorusuna "Bizim açımızdan yok" yanıtını verdi. Türkiye önceki gün El Rayyan Üssü’ne 23 asker ve 5 zırhlı araç göndermişti.

ABD’nin yazılı taahhüdü olumlu bir adım

Işık, ABD’li mevkidaşı Jim Mattis’in kendisine YPG konusunda gönderdiği mektubu olumlu bir adım olarak değerlendirdi. “ABD'nin bu noktada kendisini bir taahhüt altına yazılı olarak almasını biz olumlu karşılıyoruz” diyen Işık, “Bu mektubun gereğinin yerine getirilip getirilmeyeceğini sahada göreceğiz. Daha önce ABD, Menbiç'te verdiği sözü tutmadı” dedi. Işık, "Eğer ABD bu işi yapmak isterse, yüzde 100 başarılı olmazsa bile büyük oranda başarılı olur” dedi. Gelecek hafta çarşamba günü NATO toplantısında Mattis ile bir araya geleceğini bildiren Işık, orada uzun bir görüşmeleri olacağını ve randevu tarihinin netleştiğini söyledi.

İran ile ilişkilerini kesmesi isteniyor

Katar'a iletilen diğer önemli talepler arasında İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlara uyulması geliyor. Ayrıca, Müslüman Kardeşler, DEAŞ, El Kaide ve Lübnan Hizbullah'ı ile Katar’ın ilişkide olduğu iddia edilerek bu örgütlerle ilişkilerin sonlandırılması istendi. Katar’dan başta Al Jazeera olmak üzere medya kuruluşlarını kapatması da talep edildi. Doha yönetimine bu talepleri yerine getirmesi için 10 gün süre verildi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Katar’a makul isteklerinin ne olduğunu bildirmesi çağrısında bulunmuştu. 

Taleplerden önce nedenleri bilmeliyiz

Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman bin Al Sani, ülkesinin "haksız bir kuşatmaya maruz kaldığını" belirterek, "Türkiye krizdeki aktörlerle iletişime geçerek kuşatmanın sonlandırılması çağrısı yaptı" dedi. Al Sani, "Katar'a yönelik toplu cezalandırma adımının ortadan kalkması için taleplerden bahsetmeden önce bunun uygulanma nedenlerini bilmeliyiz ifadelerini kullandı.