Bahreyn'den flaş karar: Katarlı askerlerin derhal bölgeyi terk etmeleri talep edildi

AFP haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, Bahreyn'in DEAŞ'a karşı kurulan uluslararası koalisyon kapsamında ülkede bulunan Katarlı askerlerin derhal bölgeyi terk etmelerini talep ettiğini söyledi

1

AFP'nin haberine göre, Katarlı askerlere Bahreyn'i tamamen terk etmesi için 48 saat süre tanındı. İsmi açıklanmayan  yetkili, "Bahreynliler, Bahreyn'deki askeri üsteki yetkili ABD'li generale Katar askerlerinin ayrılmak zorunda olduğunu söyledi" ifadesini kullandı. Yetkili, Bahreyn'de ne kadar Katar askeri bulunduğuna yönelik bir detay vermezken, Katarlı askerlerin 2014 yılından beri bölgede konuşlu olduğu belirtildi.

Katar krizinin patlak vermesinin ardından söz konusu ülkeler Katar'ı Yemen'deki Şii kökenli Husilere karşı Suudi Arabistan'ın liderliğinde kurulan koalisyondan çıkarmışlardı. Bu hamle ile söz konusu ülkelerin Katar'ı DEAŞ'a karşı kurulan koalisyondan da çıkarma niyetinde bulunduğu yorumu yapılıyor. 

YENİDEN BİAT AÇIKLAMASI

Katar'daki El-Murra aşireti, Suudi Arabistan'da yaşayan aşiret şeyhlerinden bazılarının Katar'a yönelik ablukayı destekleyen sözlerinin yer aldığı birtakım kayıtların internette yayınlanması üzerine Katar Emiri Şeyh Temim'e yeniden biat ettiklerini duyurdu.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Murra aşiretinden yapılan yazılı açıklamada, "aşiretin isminin toplumsal dokuya zarar verecek siyasi tartışmalarda kullanılmasından rahatsızlık duyulduğu" belirtilerek, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye yeniden biat ettikleri ifade edildi.

52 KİŞİYİ AFFETMİŞTİ

Açıklamada ayrıca "Murra aşiretinin Katar'a uygulanan ablukayı reddettiği, iyi günde olduğu gibi kötü günde de liderlerinin arkasında olduğu" vurguladı. 

Suudi Arabistan'da yaşayan Murra aşireti şeyhlerinden Talib bin Lahim el-Murra ile Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında geçtiği iddia edilen ve internette yayınlanan gizli kamera kayıtlarında, aşiret başkanı olduğu belirtilen kişinin Katar'a uygulanan ablukayı destekleyen ve Doha yönetimini eleştiren ifadeleri dikkati çekmişti. 

Eski Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife 1995'te babasına kansız bir saray darbesi yaparak göreve gelmişti. Katar'daki saray darbesinden sekiz ay sonra, El-Murra aşiretinden Gafran koluna mensup isimlerin katıldığı bir darbe girişiminin aşiret içinden bazı isimlerin erken haber vermesi sayesinde engellendiği öne sürülmüştü. 

Katar Emiri Şeyh Hamad, 2010'da El-Murra aşiretinden darbe girişimi suçlamasıyla hüküm giyen 52 kişiyi affetmişti. Dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in serbest kalan isimleri sarayda karşılaması, Riyad'ın Doha'daki karşı darbe girişimi konusundaki rolünü doğruladığı şeklinde yorumlanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, teröre destek verdiği iddiasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya daha sonra Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları da katılmıştı.

Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.

KATAR TEZKERESİ MECLİS'TE KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında Katar topraklarında Türk Kuvvetleri'nin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması ile anlaşmanın tadili hakkında protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.