Azerbaycan SOM aldı, Rus uçağında kullanacak

Azerbaycan, AzeriDefence’in haberine göre Türkiye’den SOM füzesi tedarik etti. Habere göre SOM’un ilk ihracat müşterisi olan Azerbaycan, sistemin B1 modelini tedarik etti.

1

Sistemin, ilk defa 26 Haziran’da Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluşunun 100’üncü yılı münasebetiyle yapılacak geçit töreninde sergilenmesi bekleniyor. Sergilenecek model, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan sokaklarında görüntülendi.

Azerbaycan’ın envanterindeki MiG-21, MiG-29 ve Su-25 uçakları faydalı yük olarak SOM’u taşıyabilecek kabiliyette ancak füzenin MiG-29 uçaklarına entegre edilmiş olma olasılığı daha yüksek. SOM’un J modelinin F-35 uçaklarına entegrasyonu konusunda adımlar atılmaya devam ediliyor.

Beş farklı modeli bulunan füzenin B1 varyantı, dört metre uzunluğunda. 600 kilogram ağırlığındaki sistem, 230 kilogram yüksek patlayıcı basınç /parçacık etkili harp başlığına sahip. Roketsan, kızılötesi görüntülemeli arayıcı sistem ve hassas güdüm sistemine sahip füzenin menzilini 250+ kilometre olarak belirtiyor.

(C4Defence)