Ayak bastığı an tutuklanacak! 15 Avrupa ülkesinden UCM'ye destek

ABD ve İsrail'in baskılarına rağmen Batı ülkeleri Netanyahu'ya yönelik tutuklama kararına destek verdi. Belçika, Fransa ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu 15 ülke UCM'nin kararını yerine getirecek.

AA

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) "Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü" İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararını duyurmasının ardından birçok Avrupa ülkesi, mahkemenin emrine koşulsuz uyacaklarını açıklarken bazı Avrupa ülkeleri ise kararı eleştirdi ve belirsiz bir yaklaşım gösterdi.

'UCM KARARI BAĞLAYICI'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, tutuklama emrine destek vermeyen ülkelere tepki göstererek karara uymaları için çağrı yaptı. Borrell, "Bu, siyasi bir karar değil bir mahkeme kararıdır. AB üye ülkelerinin güçlü desteğiyle oluşturulmuş uluslararası bir mahkemenin kararı. Kararları da yasal ve bağlayıcıdır. Seç ve uygula diye bir durum olamaz. Yapılan tehditler de kabul edilemez" dedi.

Katil Netanyahu'nun 'aranıyor' afişleri İngiltere sokaklarına asıldı.

AVRUPA'DAN DESTEK

Belçika, Fransa, Slovenya, Danimarka, Hollanda, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Portekiz, İspanya, Norveç, Litvanya, Estonya, İrlanda ve Lihtenştayn dahil birçok ülke UCM'nin kararına saygı duyulması gerektiğini belirterek tutuklama emrine uyacaklarını duyurdu.

TEMAS KURULMAYACAK

Hollandalı yetkililer "İsrail Başbakanı Netanyahu ile artık zorunlu olmayan temaslar kurulmayacak. UCM'nin Roma Statüsü'ne uyacağız" diyerek kararı desteklediklerini açıkladı.

Belçika'dan yapılan açıklamada ise "Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar asla cezasız kalamaz" denildi. İspanya'dan da "Uluslararası hukukun yanındayız" açıklaması yapıldı. Öte yandan İngiltere, Almanya, İtalya, Çekya ve Avusturya kararsız bir tutum sergilerken Macaristan ise UCM'nin kararını uygulamayacaklarını duyurdu. Polonya ve Yunanistan ise karara ilişkin henüz yorumda bulunmadı.

Tahran caddelerinde de Netanyahu ve Gallant'ın 'aranan suçlular' yazan afişleri asıldı.

LÜBNAN'DA 2 AY SONRA ATEŞKES

ABD ve İsrail medyası, 23 Eylül'den bu yana Lübnan'da süren çatışmaların durdurulması için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu. ABD'li yetkili, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin bugün anlaşmayı onaylamak üzere toplanacağını öne sürdü. İsrail gazetesi Haaretz, ateşkes önerisinin üç aşamadan oluştuğunu yazdı. İlk aşamada Hizbullah, Litani Nehri'nin kuzeyine çekilecek. Bunu İsrail kuvvetlerinin Lübnan sınırlarından çekilmesi takip edecek. Son bölümde de İsrail ve Lübnan arasında tartışmalı sınır bölgelerinin belirlenmesi için müzakereler başlayacak.

124 ÜLKEYE SEYAHAT EDEMEYECEK

Mahkemenin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün 86. ve 87. maddeleri gereğince taraf ülkelerin yükümlülüğünde bulunuyor. Netanyahu ve Gallant'ın, UCM'ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda tutuklayıp Lahey'deki mahkemeye teslim etmesi gerekiyor. Netanyahu ve Gallant'ın da AB'ye üye tüm ülkelerle birlikte Japonya, Kanada, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda, ve İngiltere, Orta ve Güney Amerika ülkelerinin tamamına yakını ve Afrika ülkelerinin çoğunluğu dahil UCM'ye üye 124 ülkeye seyahat etmekten kaçınmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

UCM KARARINA RAĞMEN ABD YOLCUSU

UCM'nin hakkında tutuklama emri çıkardığı eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın gelecek hafta ABD'yi ziyaret edeceği belirtildi. İsrail basınında yer alan haberde, Gallant'ın 1 Aralık'ta Washington'a gitmeyi planladığı kaydedildi. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığından yetkililerle bir araya gelmesi beklenen Gallant'ın, hakkında tutuklama emri çıkarmasının ardından yurt dışına yapacağı ilk ziyaret olacak. UCM'ye taraf olmayan ABD, mahkemenin kararına sert tepki göstermişti.