Avustralya'dan yabancı ordulara eğitim yasağı

Avustralya, eski savunma personelinin ''belirli yabancı ordulara'' eğitim vermesini engelleyen yasaları sertleştirerek 20 yıl hapis cezası getirecek ve yasağı ulusal güvenlik riski olarak görülen ülkelere askeri eğitim veren Avustralyalıları durduracak şekilde genişletecek.

Aksam.com.tr

Avustralya'da yaşayan eski askeri pilotların, ABD'nin Çinli askeri pilotlar olduğunu iddia ettiği Çinli pilotları eğiten Güney Afrikalı bir uçuş okulunda çalıştıkları bir dizi vaka, baskıyı tetikledi.

Aksam.com.tr'nin Timeslive'dan çevirdiği habere göre, yetkililer, Avustralya'nın "Beş Göz" istihbarat ortakları İngiltere, ABD, Yeni Zelanda ve Kanada'nın yeni yasadan muaf tutulacağını söyledi.

Savunma bakanının eğitime izin vermesi ya da eğitimin insani yardım veya BM görevleriyle ilgili olması halinde de muafiyet sağlanacak.

Savunma bakanının izni olmaksızın sivil ve askeri hibrid kuruluşlar ya da devlete ait şirketler de dahil olmak üzere yabancı bir askeri ya da hükümet organına askeri eğitim ya da taktik verilmesi halinde 20 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Savunma Bakanı Richard Marles Perşembe günü Avustralya parlamentosuna sunduğu yasa değişikliğinde, tasarının kısmen ABD yasalarını örnek aldığını ve Avustralya'da eski Avustralya savunma personelinin yabancı bir hükümete askeri eğitim vermesini zaten yasaklayan ceza yasalarını güçlendireceğini söyledi.

Yeni yasa daha da ileri giderek, herhangi bir Avustralya vatandaşının ya da daimi ikamet eden kişinin bakanın izni olmadan bu tür bir eğitim vermesini engelliyor.